Útlevél- és vízuminformációk

Útlevél – a hajótársaságok általános előírása a hazaérkezést követő 6 hónapig érvényes útlevél megléte.

Az európai hajótársaságok és a Royal Caribbean Cruise Line magyar állampolgárok esetében tehetnek erre vonatkozó engedményeket olyan Európán belüli útvonalaknál, ahol a célországok előírása ezeket megengedi, de a többi amerikai hajótársaság európai hajóutaknál is ragaszkodik az útlevéllel való hajózáshoz és az előírt érvényesség meglétéhez.

Útlevél nélkül - érvényes személyi igazolvánnyal - ez idő szerint az Európai Unió tagállamaiba (régi és új típusú személyi igazolvánnyal), Montenegróba (új típusú, kártya formátumú személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a montenegrói határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot.) valamint Svájcba (csak az új, kártya típusú személyi igazolvánnyal) lehet utazni.

Tájékozódjon a hajóúton érintett országok budapesti nagykövetségein az útlevél érvényességére vonatkozó ottani követelmények felől! Szükség esetén előzetesen szerezzen be vízumot! Számos országba csak vízummal lehet belépni. Hajóutak esetében az útlevél érvényességére és a vízumra vonatkozó szabályok eltérhetnek az általános szabályoktól.

Nem áll módunkban semmilyen felelősséget vállalni, ha nem engedik fel valamelyik hajójáratra, ha nem engedik be valamelyik országba, ha bármilyen nehézsége támad, vagy bármilyen költsége merül fel amiatt, hogy nincs megfelelő útlevele és/vagy nem rendelkezik az előírt úti okmánnyal vagy vízummal.
Kizárólag az utas felelőssége, hogy beszerezzen minden szükséges úti okmányt - pl. útlevél, vízum, oltási papírok, családi okmányok -, és szükség esetén bemutassa azt.

Bizonyos kikötői hatóságok esetenként fényképes igazoló okmányt kérhetnek, amikor Ön leszáll a hajóról. Feltétlenül javasoljuk, hogy útlevele mellett útlevele fénymásolatát is vigye magával és a fénymásolatot mindig tartsa magánál, ha a hajóról leszáll.
Bizonyos esetekben a hajótársaság a fedélzeten biztosítja a vízumügyintézést felár ellenében. Ilyen esetekben kérheti, hogy útlevélkép is legyen az utasoknál.
 

Vízum – az alább felsorolt vízuminformációk tengeri hajóúton résztvevő magyar állampolgárokra vonatkozóan érvényesek.

Amerikai Egyesült Államok – a  biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes! Az engedély kiváltása elektronikusan történik. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. AZ ESTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot!

Ausztrália és Új-Zéland – beutazás csak ausztrál vízum birtokában lehetséges. A vízumot előre meg kell igényelni és kinyomtatni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők a vízumok. Elektronikusan kell kitölteni a nyomtatványokat, követve az instrukciókat, emellett az esetleges támogató dokumentumokat is elektronikusan kell feltölteni a rendszerbe. Ausztrália még jelenleg is számos, különböző fajtájú vízum igénylését teszi lehetővé, a vízumdíjak és egyéb feltételek esetről esetre változnak. Éppen ezért fontos az előzetes és körültekintő tájékozódás.

Egyiptom – csak az Egyiptomból induló és oda érkező hajóutak esetében szükséges vízum. Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgáraink legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein kb. 25 USD ellenében. 

India – az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, ami Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé. Indiai vízumot India budapesti nagykövetségén lehet igényelni. A vízum díjköteles, az ügyintézési idő általában 4 munkanap. A vízum irodánkban is megrendelhető.

Kambodzsa - a vízumot a hajótársaság a fedélzeten intézi, díját az utas számlájára terhelik.

Kína – beutazás csak kínai vízum birtokában lehetséges. A vízumot előre meg kell igényelni, azt a Kínai Nagykövetségen lehet kiváltani. A vízum díjköteles, az ügyintézési idő általában 1 hét. A vízum irodánkban is megrendelhető. Hongkongba magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak.

Kanada - 2015. augusztus 1-jén bevezették az elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden eTA). Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni. A beutazási engedély 2016. március 15-től kötelező és a vízummentes beutazás feltétele, ennek hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállítást a légitársaság meg fogja tagadni. Vízi- vagy szárazföldi  határátkelés esetében nincs szükség az eTA engedélyre. AZ eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Oroszország – az Európai Unió (Magyarország) és az Orosz Föderáció között vízumkényszer van érvényben.A tartózkodás teljes időtartama alatt érvényes magán útlevéllel utazó magyar állampolgárok kizárólag vízum előzetes beszerzésével léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére. Nincsen lehetőség belépéskor vízumot igényelni. Egyetlen lehetőség hajóutak esetén, hogy ne kelljen előzetesen vízumot intézni, ha a hajótársaságok által szervezett fakultatív kirándulások valamelyikére fizetnek be, mert ebben az esetben hajótársasági csoportos vízummal történik a partraszállás.

Thaiföld –2011. augusztus 11-től magyar állampolgárok turista célú beutazás esetén mentesülnek a vízumkötelezettség alól és max. 30 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a Thaiföldi Királyság területén. 30 napnál hosszabb idejű vagy nem turisztikai célú utazás esetén továbbra is vízum szükséges! Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

Vietnam – a vízumot a hajótársaság a fedélzeten intézi, díját az utas számlájára terhelik. Amennyiben az utas nem a hajótársaság szervezésében vesz részt földi programon, vagy további napokat tölt az országban, egyéni vízumra van szükség.


 

Az aktuális vízumköltségekről és az ügyintézés módjáról érdeklődjön irodánkban!   

Írjon nekünk!

Vissza
Kérje ajánlatunkat!