Disney Cruise Line információgyűjtemény

 

Üdvözöljük Önt a fedélzeten!

 

A következő oldalakon olyan hasznos tanácsok és információk sorakoznak, amelyeket annak érdekében állítottunk össze, hogy Ön az utazásra megfelelően fel tudjon készülni, és ily módon vakációja még kellemesebben teljék.

 

UTAZÁSI DOKUMENTUMOK

 

Útlevél

A Disney Cruise Line hajóutakon való részvétel elengedhetetlen feltétele a hazaérkezés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél megléte.

 

Elektronikus hajójegy

A hajótársaság elektronikus hajójegyeket állít ki, kb. 2-3 héttel indulás előtt, amikor már szinte biztosra vehető, hogy a megrendelt szolgáltatásokban, személyes adatokban nem történik változás. A hajójegyet mi is elektronikus formában juttatjuk el Önnek. Ha a hajójegy kinyomtatása bárminemű nehézséget okoz, kérjük, jelezze ezt nekünk, és mi szívesen kinyomtatjuk azt. Érdemes a hajóút előtt a hajótársaság honlapján elvégezni az online check-int, amellyel lerövidítheti a kikötőbeli várakozást, sorban állást.

A csomagcímkéket a kikötőben kapják meg, amelyet a feladandó bőröndökre kell rögzíteni. A csomagokat a személyzet viszi fel a kabinba. Érdemes egy kisebb kézipoggyászt is magukkal vinni, hogy addig is, amíg a bőröndök megérkeznek, kéznél legyenek az alapvető dolgok: gyógyszerek, tisztálkodószerek, váltás ruha, stb.

 

Vízuminformációk

A DCL USA-ból induló karibi és bahamai hajóútjain korábbról érvényes USA turista vízummal (akár külön útlevélben) vagy új típusú, biometrikus útlevéllel igényelt ESTA belépési engedéllyel vehet részt.

 

UTAZÁS AZ INDULÁSI KIKÖTŐBE

 

Jó tanácsok repülőgéppel utazóknak

Kérjük, legyen körültekintő a repülőjáratok kiválasztásánál - célszerű legalább 3-4 órával a hajóút indulása előtt megérkezni a kikötőbe, és javasoljuk, hogy a hazainduló járat kiválasztásánál még ennél is több időt hagyjon a kikötési időpont és a repülőgép indulása között. Tengerentúli hajóutaknál minimum 1 éj (téli időszakban 2 éj) szállásfoglalást javaslunk a hajóút előtt az induló kikötővárosban vagy közelében.

A repülőjáratokon az engedélyezett feladható poggyász súlykeret turistaosztályon max. 20 kg, business osztályon max. 30 kg. A szabad súlykereten felüli poggyász után pótdíjat (túlsúly) kell fizetni. Ennek mértéke a célállomástól függ. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kézipoggyászban veszélyesnek ítélt tárgyak (szúró és vágóeszközök, pl. olló, kés, borotvapenge, aeroszol-tartály, manikűrkészlet, jégcsákány, hegymászóbot) egyáltalán nem szállíthatók.

Az Európai Unió országainak repülőtereiről induló járatokon a kézipoggyászokra vonatkozóan szigorú biztonsági előírások érvényesek – tekintet nélkül a célállomásra. A biztonsági előírások a kézipoggyász maximális méretére, illetve a fedélzetre felvihető folyadékokra helyezik a hangsúlyt. Részletes információk a légitársaságok honlapján találhatók.

 

Transzfer a repülőtér és a kikötő között

A repülőgéppel utazók számára a DCL felár ellenében transzfert biztosít a repülőterek és a kiindulási /érkezési kikötő között. A transzferárakról és időpontokról érdeklődjön munkatársainknál!

 

Kérje ajánlatunkat!

 

MINDENKI A FEDÉLZETRE!

 

Mikor szállhatunk be a hajóba?

A beszállás 3-4 órával indulás előtt kezdődik, útvonalanként változik. Az adott esetben érvényes időpont a hajójegyen fel van tüntetve, ezért kérjük Önt, ne feledje el megnézni azt.

A pontos érkezés az utas felelőssége! Amennyiben legalább egy órával a hajó indulása előtt az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaságnak jogában áll feltételezni, hogy az utas nem szándékozik utazni. Törlik a nevére szóló foglalást és 100%-os lemondási díjat számítanak fel, azaz az utast visszatérítés nem illeti meg.

 

Hol és hogyan történik az utasfelvétel (check-in)?

A kikötőbe érkezés után először le kell adni a bőröndcímkével ellátott csomagokat a személyzetnek. Az utasterminál épületében Ön kap egy check-in hívószámot. A check-in pultoknál ezt a számot kell majd figyelni, ez a hívószám segít, hogy az utasfelvétel gördülékenyen, felesleges sorban állás nélkül történjen.

Készítse elő útlevelét, hajójegyét és az online check-in során kinyomtatott, aláírt oldalakat, és amikor a hangosbeszélő az Ön sorszámát hívja, fáradjon oda a check-in pultokhoz.

A dokumentumok ellenőrzése után Ön máris felszállhat a hajóra. Kabinkulcsként egy kártya szolgál, ez az Ön kabinjában lesz elhelyezve. A csomagokat a beszállást követő egy órán belül szállítja a kabinba a kabinszemélyzet.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2008 szeptemberében bevezetett új egészségügyi és biztonsági szabályok alapján szigorúan tilos bármiféle italt (folyadékot) vagy élelmiszert felvinni a fedélzetre. A szabályozás a kézipoggyászra és a feladott csomagokra egyaránt vonatkozik. Kivételt képeznek a személyes testápoló szerek (pl. sampon, naptej, stb.), babaápoló termékek és folyékony orvosságok. A kikötési pontokon vásárolt ételeket és italokat sem szabad felvinni a fedélzetre. A parton vásárolt helyi specialitásokat a hajó személyzete átveszi megőrzésre, és a hajóút végén juttatja vissza.

 

DCL Cruises Card – Vendégkártya

A DCL kártya hármas funkciót tölt be:

  • Személyazonosító kártya, amelyet Önnek minden be- és leszállásnál az útlevéllel együtt fel kell mutatnia. Kérjük, vigyázzon rá! Ha a kártya mégis elveszne, a Recepción készítenek Önnek egy újat, és érvénytelenítik az előzőt.
  • A DCL kártya „házi” hitelkártyaként is működik, tehát akkor is fel kell mutatnia, amikor a hajón vásárol, az étkezésekhez kér egy italt, stb. Vásárlásának, fogyasztásának összege automatikusan megjelenik az Ön DCL számláján, amelynek kiegyenlítésére a hajóút végén kerül sor. (A hajóút során nincs készpénzforgalom - a kaszinó kivételével.)
  • a DCL kártya az Ön szobakulcsa is.

 

AZ „ÚSZÓ SZÁLLODA”

 

Recepció – Információs pult

24 órás recepciós szolgálat áll az utasok rendelkezésére. Ön itt ellenőrizheti házi bankszámláját, érdeklődhet a fedélzeti szolgáltatások iránt, kérhet ébresztőt stb., ugyanúgy, ahogy egy szállodai recepción. A hajón a fő nyelv az angol, de a Recepción más idegen nyelvet (pl. német, francia, spanyol) beszélő munkatársak is dolgoznak.

 

A kabin

A kabinokban a légkondicionálás szabályozható. Hajszárító minden kabinban van, általában az íróasztal fiókjában található. A kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, melynek kezelése egyszerű. Ha Önnek kényelmesebb, választhatja a Recepción található széfszolgáltatást is.

Az Ön kényelmét a kabinszemélyzet biztosítja.

A kabinban talál majd egy információs füzetet, amely tartalmazza a szobaszervíz és a minibár étlapját, a kabinba kérhető reggeli étlapját, a ruhatisztító árlistáját, stb.

 

Szobaszervíz

A hajókon 24 órás szobaszerviz működik: Ön szűkített választékú reggelit, napközben pedig italokat és snack-eket is rendelhet az étlapon való bejelöléssel. Az ételekért külön nem kell fizetni, az italok árát a számlájára terhelik.

 

Reggeli a kabinban

Ha a kabinban szeretne reggelizni, a kabinban elhelyezett menülistán be kell jelölnie a kért reggelit, és lefekvés előtt elhelyezni azt a kabinajtón. A kabinban felszolgálásra kerülő reggeli ún. kontinentális, azaz szűkített választékot tartalmazó reggeli. Ez a szolgáltatás ingyenes.

 

Elektromos áram

A fedélzeten 110V-os feszültségen működtethetők az elektromos készülékek. A fürdőszobában csak borotvát szabad használni. Az elektromos csatlakozók aljzata az amerikai szabványt követi. Átalakító a hajón nem beszerezhető, ezért, kérjük amennyiben szüksége lenne 220V-ra, mindenképpen vigyen magával ehhez szükséges átalakítót.

 

Nemzetközi telefonhívások

A hajón lévő műholdas telekommunikációs rendszer segítségével Ön a világ bármely pontjára telefonálhat családjának, barátainak.

 

Mobiltelefonok használata

Az európai hajóutak esetében általánosan elmondható, hogy a kikötések idején, ill. hajózás közben a szárazföldhöz közeli pontokon a mobiltelefonok jól használhatóak. A tengeren műholdas kapcsolattal tud telefonálni, ezért a tengeren a szárazföldön érvényes roaming tarifákhoz képest jóval magasabb hívás-, hívásfogadási és üzenetküldési díjakkal kell számolni. Tengerentúli utaknál ez kb. 7 USD /perc, de a helyi, illetve az Ön szolgáltatójának függvényében ez eltérhet, ez az ár csak tájékoztató!

Kérjük, utazása előtt érdeklődjön a hazai mobilszolgáltatóknál, ill. figyelmesen olvassa el a fedélzeten található tájékoztatókat!

 

Internet a fedélzeten

A hajó több pontján talál Internet elérhetőséget, saját gépet is lehet csatlakoztatni. Az Internet használatot percdíj alapon számlázza a hajótársaság. Bővebb információt a hajó recepcióján kaphat.

 

Televízió és rádió

A tv és rádió csatornák sokasága várja Önt a DCL hajóin. A lehetőségekről a kabinban elhelyezett „műsorrend” tájékoztat.

 

„Personal Navigator” – a fedélzeti napilap

Ön minden este a kabinjában találja a következő nap hírlevelét. A hírlevél nagy segítséget nyújt Önnek abban, hogy hajóútja során ne maradjon le egy programról sem. A DCL Hírlevél rengeteg hasznos információt tartalmaz, az éttermek, bárok nyitvatartási idejétől kezdve, a szórakozási lehetőségek felsorolásán át a napi öltözködési tanácsokig.

 

Dohányzás

A hajón kizárólag a kijelölt területeken engedélyezett a dohányzás. A színházteremben, az éttermekben, bárokban és kávézókban, a kaszinóban, a kabinokban, valamint a liftben nem dohányozhatnak a vendégek. A kabinban való dohányzás esetén súlyos büntetés kiszabására jogosult a hajótársaság!

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A FEDÉLZETI KÖLTÉSEK KIEGYENLÍTÉSE?

 

A fizetés módja

A számlák kiegyenlítése a hajóút végén készpénzzel vagy bankkártyával történik. Az utasoknak a kikötőben, a check-in során kell nyilatkozniuk a fizetés módját illetően. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, akkor regisztráltatnia kell azt, ha pedig a készpénzes fizetést választja, akkor letétbe kell helyeznie egy bizonyos összegű készpénzt.

 

Tudnivalók a készpénzes fizetéssel kapcsolatban

A készpénzletét minimális összege 2-5 éjszakás hajóutaknál 300 USD /kabin, 6-9 éjszakás hajóutaknál 500 USD /kabin, 10 éjszakás vagy hossza hajóutaknál 700 USD /kabin. Amennyiben a hajóút folyamán a fedélzeti kiadások összege eléri a letétbe helyezett készpénz összegét, Önnek újabb készpénzletétről kell gondoskodnia fedélzeti kiadásai fedezeteként. A kiszállást megelőző nap estéjén Ön megkapja tételes fedélzeti számláját, mely jelzi, hogy pontosan mekkora az a fennmaradó összeg, amelyet be kell fizetnie, illetve vissza kell kapnia.

 

Tudnivalók a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban

A DCL hajók fedélzetén az alábbi dombornyomott bankkártyákat (folyószámla alapú betéti, ill. hitelkártyákat) fogadják el: Visa, American Express, Master Card. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, a hajóút elején, a recepción regisztráltatnia kell bankkártyáját. A hajóút utolsó napján Ön kézhez kapja a kiadásait kimutató tételes számlát, és jóváhagyás esetén a számla összegével megterhelik az Ön bankkártyáját.

 

A bankkártya regisztrációja: on-line hitelkártya-érvényesítés

A bankkártya regisztráció/érvényesítés a következőképpen történik: a DCL személyzete az on-line fedélzeti rendszerben leolvassa és ellenőrzi a kártyát 1 USD lehívásával. Ez a fajta érvényesítés lehetővé teszi a hibás, lejárt vagy lopott hitelkártyák kiszűrését. Abban az esetben, ha a kártyát nem fogadja el a rendszer, Önnek egy másikat kell prezentálnia, vagy a hajóút végén készpénzben kell kifizetnie a felmerült kiadásokat.

 

Utastársak fedélzeti költéseinek garantálása

Mind a készpénzletétnél, mind a bankkártyás fizetésnél él az ún. vendéglátó/vendég (host/guest) lehetőség, ami azt jelenti, hogy Önnek lehetősége van arra, hogy az előírt 300-700 USD készpénzletéttel biztosítsa mind saját, mind pedig az Önnel egy kabinban utazó utastársa(i) költéseit.

 

Folyamatos kártyaellenőrzés

Az elfogadott, azaz a fentiekben jelzett módon regisztrált bankkártyákat a továbbiakban naponta ellenőrzik. Az ellenőrzés tulajdonképpen egy napi egyenlegfigyelés: az on-line fedélzeti rendszer minden nap automatikusan kiadja, s aztán előengedélyt kérve lehívja a kártyáról a fedélzeti kiadások aznapi összegét. Ha az előengedély kérési folyamat során a hajóút során bármikor – fedezethiány vagy más probléma miatt - a kártya elutasításra kerül, új kártyát kell regisztráltatni, vagy az ezt követően felmerülő fedélzeti költségeket készpénzben kell kifizetni. A bankkártya elutasításának általában két oka van: 1) a kiadások meghaladták a kártyakeretet, vagy az Ön által a kártyához megadott napi limitet, vagy 2) a pénzlehívás az automatikus eljárás (az on-line bankkártya hálózat) hibájából sikertelen. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a kártyaautomata pusztán a kártya elutasítását jelzi, más adatot – a személyiségjogokra való tekintettel – nem ad meg.

 

ÖLTÖZKÖDÉSI TANÁCSOK

 

Hogyan öltözködjünk?

A DCL nem ír elő szigorú öltözködési etikettet. Az öltözködési ajánlásokat a napi információs hírlevél, a ’Personal Navigator’ tartalmazza:

 

Nappali ruházat

’casual’ – hétköznapi fedélzeti öltözet, ill. városnéző, kiránduló ruházat a kikötési pontokon: laza, sportos viselet

Napközben – akár a hajón tartózkodunk, akár kimegyünk a partra – kényelmes, laza viselet és lapos sarkú, kényelmes cipő ajánlott. Javasoljuk, hogy a parti kirándulások idején is kényelmes cipőt viseljen, s legyen Önnél szalmakalap vagy valamilyen más sapka a napsütés ellen. A múzeumok, mecsetek, templomok látogatása során tanácsos (sőt, sok esetben kötelező) a szolid, konzervatív öltözet. A hölgyek nadrágot vagy térd alá érő szoknyát viseljenek, a rövidnadrág és az ujjatlan felsőrész nem megengedett.

 

Esti viselet

A vacsorák és az esti programok idejére kétféle lehet: hétköznapi-esti, alkalmi-esti

’smart casual’ – hétköznapi esti viselet: hölgyeknek blúz, szoknya, nadrágkosztüm, kosztüm vagy hétköznapi ruha, a férfiaknak zakó, ing, nyakkendő, hosszú nadrág

’formal’ – gálavacsorákra elegáns öltözet: hölgyeknek elegáns ruha (kisestélyi vagy koktélruha) / férfiaknak minimum sötét öltöny és nyakkendő

A hajón remek sportolási lehetőségek is várják az utasokat, fürdőruhát, edzőcipőt, sportolásra alkalmas ruházatot is érdemes vinni. Strandtörülközőt nem kell itthonról vinni, a hajón való strandoláshoz, szaunázáshoz a hajótársaság biztosítja a strandtörülközőket.

A hajó zárt termeiben (hall, éttermek, színháztermek stb.) központilag beállított és szabályozott a légkondicionálás. A nyitott fedélzetről belépve a zárt fedélzet hűvösnek is tűnhet, amit célszerű figyelembe venni a ruhadarabok összeválogatásánál.

 

Ha Alaszkába utazik, ne feledjen kabátot, melegebb ruházatot is csomagolni az útra!

 

ÉTKEZÉSEK ÉS ITALFOGYASZTÁS

 

Étkezések

Az étkezések során Ön gazdag és változatos ételválasztékkal találkozik majd, mely még az igazi ínyenceknek is megelégedésére szolgál. A DCL hajókon többféle étterem kínálatából választhat (büfé reggel és délben, gyorsétterem napközben, tematikus éttermek este), szinte 24 órán keresztül megtalálhatja az Önnek imponáló étkezési formákat, ízletes falatokat.

 

 

  Reggeli Ebéd Vacsora
Ültetett étkezés az étteremben       +       +       +
Svédasztalos büfé       +       +       -
Szobaszerviz       +       +       +

 

A vacsorák közül ünnepélyességével, különleges hangulatával kiemelkedik a Kapitányi vacsora és a Gálavacsora.

A hajón két menetben történik az étkeztetés. Ha Ön előre tudja, hogy a két időpontból melyik volna megfelelőbb az Ön számára, kérjük választását már hajóút foglalásakor jelezze! Nem áll módunkban garantálni, hogy az ülésrend kialakításában valamennyi igénynek meg tudunk felelni (pl. asztal mérete, elhelyezkedése), de megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy kívánságának eleget tegyünk. Ha előre jelzi nekünk, lehetőség van barátaival való együtt étkezésre is.

A DCL 7 éjszakánál hosszabb hajóútjain vehető igénybe a hajótársaság különleges, csak a Disney hajóutakon megtalálható személyre szabott szolgáltatása: az első estétől az utolsóig mindig ugyanaz a felszolgáló személyzet lesi minden kívánságát, bármelyik étteremben is vacsorázik.

 

Italfogyasztás

A büfé rendszerű étkezéseknél, valamint napközben a fedélzeten Ön az alábbi italokat fogyaszthatja térítésmentesen: kávé, tea, tej, jeges víz, gyümölcslevek, szénsavas italok.

Az ültetett ebédek és vacsorák során csak a jeges víz fogyasztása ingyenes, minden egyéb italért fizetni kell. Ugyancsak fizetni kell a bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért is.

A tengeren nem szolgálnak fel alkohol tartalmú italokat 21 év alatti utasoknak.

A vendégek az ültetett étkezések során itallapról választhatják ki, mit kívánnak inni, illetve a hajótársaság italcsomagjai közül választhatnak, jelentős összeget megspórolva. Italcsomagokat foglalni előre és a hajón is lehet. Néhány példa az italcsomagokra:

  • Ásványvíz csomag – 6 vagy 24 fél literes Evian ásványvíz a kabinba készítve
  • Sör csomag – 6 amerikai vagy külföldi márkájú sör egy csomagban 5 sör áráért (az italcsomagra 15 % szervizdíjat is felszámítanak)
  • Premium és Classic borcsomagok – összetételtől és mennyiségtől függő ár (az italcsomagra 15 % szervizdíjat is felszámítanak)

 

Bárok és kávézók

Üdítők, koktélok és egyéb italok széles választéka áll rendelkezésre a hajó bárjaiban és kávézóiban.

A bárokban vagy az étteremben felszolgált italok és italbérletek után 15%-ot (service charge = felszolgálási díj) számítanak fel, és ez a vásárolt ital árával együtt jelenik meg az Ön számláján.

 

Speciális étrendek

Ha Önnek speciális étrendre van szüksége (diéta stb.), azt célszerű már a hajóút foglalásánál regisztráltatni, a hajóút elején pedig jelezni kell az étteremben.

 

SZOLGÁLTATÁSOK

 

Parti kirándulások

Az egyes kikötési pontokon a DCL változatos parti kirándulásokat kínál az utasok számára.

A „Shore Excursion” (parti kirándulások) feliratú pultnál minden szükséges információt megkaphat, illetve jelentkezhet az Ön által kiválasztott kirándulásra. A kirándulás költségeivel pedig egyszerűen megterhelik majd a hajón nyitott számláját. A kirándulások természetesen nem kötelezőek: utasaink egyéni programot is kialakíthatnak, egyéni felfedező utat is tehetnek a parton. Felhívjuk a figyelmét, hogy egyes kirándulások létszámhoz kötöttek, s amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimumot, a kirándulást törlik, illetve bizonyos túrákon limitált a résztvevőszám, ezért azt javasoljuk, hogy már a hajóút elején vagy akár a hajóút előtt jelentkezzen a kiválasztott kirándulásokra.

 

Fitnesz & szépségápolás

A nyaralás többek között arra is kiváló alkalom, hogy a mindennapi rohanás után kicsit többet foglalkozzunk kondíciónkkal. A DCL hajók fitnesztermeiben a legmodernebb gépek várják a sportolni vágyókat. Itt kell megemlítenünk a fedélzeti futópályát, a szaunát, a jacuzzi- és úszómedencéket is - megannyi lehetőség az aktív pihenésre. A fitneszterem nyitva tartása, valamint a napi sportprogramok listája a Hírlevélben olvasható. A fitness termet és a wellness központot csak felnőtt utasok látogathatják!

 

Napozás, napágyak a fedélzeten

A nyitott fedélzeteken mindenütt napozóágyak sokasága várja a vendégeket, természetesen ingyenesen. Strandtörölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, a napozóteraszokon elhelyezett törölközők a vendégek rendelkezésére állnak.

Legyen óvatos napozás közben! A tengeri szél miatt Ön nem érzi a nap égető hatását. Védje bőrét megfelelő naptejjel!

 

Könyvtár, Internet

A hajókon jól felszerelt könyvtár található (különböző nyelvű könyvek), valamint olyan társasjátékok, mint a sakk, backgammon, kártyák, műveltségi játékok stb. Általában a könyvtár ad otthont az internet elérhetőséggel rendelkező számítógépparknak is. Az Internet díjakról érdeklődjön a hajó recepcióján!

 

Gyermekprogramok

A DCL hajóin szeretettel várják a gyermekes családokat. A hajóúton való részételhez a minimum életkor 3 hónap! A gyermekek részére ingyenes szervezett foglalkozásokat kínálnak, korcsoportok szerint. Kérjük a szülőket, hogy - különösen az esti órákban - ne hagyják gyermekeiket felügyelet nélkül a fedélzeten, a hallban, és a szórakozó helyeken, s minthogy nem megengedett, ne vigyék őket magukkal a kaszinóba.

Csecsemők részére módunkban áll gyermekágyat biztosítani, ám ez esetben számolni kell azzal, hogy a kabinban kevesebb lesz a szabad hely. A hajó bölcsődéjében gyermekfelügyeletet is biztosít a társaság (3 éves kor alatt). Ennek külön díja van (6 USD /gyermek) és a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre!

 

Korosztályonkénti gyermekprogram:

A hajókon a 3 év feletti gyermekek díjtalan programokon vehetnek részt, mégpedig az alábbi 5, a kor függvényében kialakított csoportban:

  • Kids 3 korcsoportban: 3-5, 6-8 és 11 évesek*
  • Edge: 11-13 évesek
  • Vibe: 14-17 évesek

A gyermekprogramban való részvétel szabályai és feltételei:

A minimum korhatár 3 év és a gyermeknek szobatisztána kell lennie

Gyermekek nem látogathaják az alábbi helyeket: night club, kaszinó, fitneszterem, wellness központ, solarium (felnőttek számára elkülönített pihenő, napozó fedélzet), Palo és Remy éttermek

 

*a 10 évnél fiatalabb, gyermekprogramra regisztrált gyermekek szülei egy adó-vevő készüléket kapnak, így azonnal értesülnek róla, ha valami probléma merülne fel.

 

Színház – nemzetközi show-műsorok

Az estéket varieté és egyéb szórakoztató előadások színesítik nemzetközi művészgárda, táncegyüttesek, énekesek stb., előadásában. A DCL hajókon Disney musicalek, először vetítésre kerülő 3D Disney mesék is szórakoztatják a kicsiket és nagyokat.

 

Kaszinó

Ha Ön szeret játszani, próbáljon szerencsét a fedélzeten! Valamennyi hajón található kaszinó, többféle játéklehetőséget kínálva (Black Jack, rulett, különböző játék-automaták, stb.). A napi hírlevélben megtalálja a kaszinó pontos nyitvatartásának időpontját. Arra azonban már most felhívnánk a figyelmét, hogy a kikötőkben a kaszinó zárva van. 21 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót.

A kaszinóban kamera/videokamera használata szigorúan tilos.

 

Vásárlás

Az DCL hajókon a vásárlás is kényelmes: a butikokban megtalálhatók az elegáns DCL ajándéktárgyak ugyanúgy, mint az ékszerek, parfümök, sportruházat, sőt ruhatárát az esti programokhoz szükséges elegáns ruhadarabokkal is kiegészítheti. De ha valami kimaradt a csomagolás közben, itt az is pótolható: a fogkrémtől a fürdőruháig vagy éppen a napozószerekig. A Duty Free Shop cigarettákat, borokat és röviditalokat is kínál (az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át). A Duty Free Shop a kikötések alatt zárva tart.

 

Valutaváltás

A Hírlevélben közölt időpontokban valutaváltás is lehetséges. A kikötési pontoknak megfelelő helyi valuták válthatók. (Itt jegyezzük meg, hogy a kikötési pontokon elfogadják a legtöbb hitelkártyát, a kisebb kiadások fedezésére - pl. üdítőitalok, képeslap, kisebb ajándéktárgyak - célszerű némi helyi valutát is magunknál tartani, bár a kikötők legtöbbjében euróval és a dollárral is lehet fizetni).

 

Fotósarok

Fényképészek és videósok feladata, hogy megörökítsék az Ön nyaralásának legszebb pillanatait. Jelen vannak a Gálavacsorán és egyéb fontos eseményeken, sőt a parti kirándulásokon is dolgoznak. Az elkészült fotókat a fotósarokban kiállítják, és Ön megvásárolhatja a legjobban sikerült képeket.

 

Ruhatisztítás

A tisztító a nap 24 órájában az utasok rendelkezésére áll. Árai a ruha típusának függvényében változnak. A részletekről és az árakról tájékozódjon a kabinszemélyzetnél.

 

Gyógyszerek, orvosi ellátás

Néhány alapvető gyógyszer megvásárolható a fedélzeten. A gyógyszertár nyitva tartását a napi hírlevél tartalmazza. A hajókon felszerelt egészségcentrum működik, melyben egy diplomás orvos és legalább egy nővér gondoskodik a betegek megfelelő ellátásáról. Az orvosi ellátásért a fedélzeten fizetni kell, amelyet utólag tud a biztosítóval elszámolni, amennyiben az utazás előtt megfelelő (a térségre érvényes) baleset- és betegségbiztosítást köt. Tengeribetegségben szenvedő utasaink a tünetek kezelésére ingyenesen kapnak tablettát.

A várandós kismamáktól, az idős utasoktól, ill. azoktól, akik szív- és érrendszeri-, cukor- vagy valamilyen más krónikus betegségben szenvednek, a DCL orvosi igazolást és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját kéri. Az angol nyelvű orvosi igazolásban szerepelnie kell, hogy az utas egészségi állapota lehetővé teszi a hajóúton való biztonságos részvételt. Az angol nyelvű orvosi igazolást és a gyógyszerlistát irodánknak kell eljuttatni, és mi továbbítjuk azt a hajótársaságnak.

Azok a kismamák, akik a hajóút során betöltenék a 24. terhességi hetüket, nem utazhatnak a DCL hajóin.

 

A HAJÓÚT VÉGE, KIJELENTKEZÉS

 

Milyen teendők várnak Önre a hajóút utolsó estéjén?

Az utolsó nap hírlevele tartalmazza a kiszállásra, útlevél- és vámvizsgálatra vonatkozó összes információt. A kabinszemélyzettől Ön megkapja a csomagjaira ragasztandó színes csomagcímkéket – kérjük, minden egyes címkére olvashatóan írja föl a nevét, lakcímét. Csomagoljon össze, és a hírlevélben szereplő időpontig tegye ki felcímkézett csomagjait a folyosóra, a kabinajtó elé. A hajószemélyzet a csomagokat az éjszaka folyamán elszállítja. Értékes vagy törékeny holmiját (utazási dokumentumok, fontosabb gyógyszerek, fényképezőgép, videokamera, ékszerek stb.) kézipoggyászként tartsa magánál. Javasoljuk, hogy az utolsó éjszakára vigyen magával úti neszeszert, illetve egy kisebb táskát, amiben a másnap reggel, illetve a kiszállásig szükséges személyes holmijait tárolhatja.

 

Borravaló

A „hajós élet” egyik íratlan szabálya, hogy a hajószemélyzet azon tagjait, akikkel a vendégek a szállodai- és éttermi szolgáltatások kapcsán kerülnek kapcsolatba (például kabinszemélyzet, éttermi pincérek), borravalóval (szolgáltatási díj) szokás jutalmazni. A borravaló fizetésének rendszere hajótársaságonként más és más.

Hogyan történik ez a DCL-nél? A hajóút végén az utasok fedélzeti folyószámláján automatikusan megjelenik a hajótársaság által meghatározott borravaló. Összege függ a hajóút hosszától: 12 USD /fő /éj.

Figyelem! A fentiekben meghatározott borravaló a szállodai szolgáltatásokra vonatkozik, de ebben a fejezetben kell megemlítenünk az éttermekben, bárokban felszolgált italok utáni 15%-os felszolgálási díjat is (service charge), amely minden esetben az adott tétellel együtt jelenik meg a számlán. 

 

A fedélzeti „folyószámla” rendezése

A hajóút utolsó estéjén a fedélzeti kiadásokat tartalmazó számlát lezárják, kinyomtatják és eljuttatják az Ön kabinjába. A hajóút folyamán Ön minden fedélzeti, vendégkártyával történő „fizetés” alkalmával megkapja az adott összegről kiállított blokkot. A számlák másodpéldánya a fedélzeti személyzetnél marad. A számlapéldányok nem egyezése vagy a számlán feltüntetett összeg körüli vita esetén Ön másnap reggel, a hajó elhagyása előtt élhet a reklamáció jogával.

 

Ha Ön készpénzzel fizet, erre a kikötés reggelén kerül sor.

Mindkét esetben a fedélzeti költések alapja US dollár, az árak is ebben a valutában szerepelnek.

 

Ha Ön bankkártyával fizet, a számla összegével megterhelik az előre regisztrált bankkártyáját. A kártya megterhelésekor a tranzakció összege megegyezik a végszámla összegével, és magában foglalja az előzetesen, a folyamatos kártyaellenőrzés során előengedélyezett összegeket. A megterhelés a kártyát üzemeltető hálózat (Visa, Mastercard vagy American Express) által automatikusan történik.

 

A pénzügyi tranzakcióban résztvevő bankok kártya műveleteiben meglévő különbségek, ill. egyéb, a DCL által nem befolyásolható technikai okok miatt némely esetben előfordul, hogy a bankkártya megterhelését követően az előzetesen engedélyezett, zárolt összegek feloldása nem történik meg automatikusan. Ez a probléma csak a folyószámla alapú betéti kártyával történő fizetésnél merülhet fel, a hitelkártyás fizetésnél annak természetéből fakadóan nem. A kettősen blokkolt összegek feloldása természetesen az Ön kérése nélkül is megtörténik. Az „átfutási” idő általában kb. 7-10 nap, a tranzakcióban résztvevő bankok elszámolási kapcsolataitól függően. A fentiekben részletezett „kettős blokkolás” szerencsére csupán nagyon kevés bankkártyával fizető utasunknál fordul elő, ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk rá az Ön figyelmét. A kellemetlenségek (pl. hirtelen pénzhiány) elkerülése végett javasoljuk, hogy egyrészt a várható kiadásoknál jóval több pénz legyen a számlán, másrészt legyen egy második „tartalék” kártya is Önnél!

 

Kérjük, ne feledje, hogy a fentiek csak a hajón való költések esetleges „kettős blokkolására” vonatkoznak. Abban az esetben, ha Ön a fedélzeti végszámla összegével nem ért egyet, a számlareklamációnak a fedélzeten, még a hajó elhagyása előtt kell megtörténnie.

 

A hajóút vége, kijelentkezés a hajóról

A reggeli és a folyószámla rendezése után Önnek már csak az a teendője, hogy a napi hírlevélben megjelölt helyen – általában a hajó valamelyik rendezvénytermében – várjon, amíg az Ön csomagcímkéjének színét szólítják a kiszállításban segédkező animátorok. A hírlevél azt is tartalmazza, hogy az adott színű „csoport” körülbelül mikor hagyhatja el a hajót. A sorrend kialakításakor a DCL figyelembe veszi a hazautazás módját is. Először általában azok kerülnek sorra, akik repülőgéppel vagy vonattal utaznak, az autóval utazók csak utánuk következnek. A várakozás perceit kellemesebbé teszi, hogy a snack bárok ilyenkor még nyitva tartanak, s Ön elfogyaszthat néhány búcsúfalatot: finom reggeli süteményeket, szendvicseket, kávét, teát, gyümölcslét.

A csomagokat a kikötő épületében, az érkezési hallban fogja megkapni. Önnek csak a csomagcímke színét kell figyelnie, s a megfelelő színű csoportból kiválasztania a saját csomagját.

 

Kellemes és élményekben gazdag utazást kívánunk! Reméljük, hogyDisney Cruise Line vakációja révén Ön is a hajós üdülőutak szerelmesévé válik, és egy következő hajóúton hamarosan ismét üdvözölhetjük!

 

 

 TENSI HOLIDAY hajós csapata

 

Kedves Utasunk!

Ön a Disney Cruise Line szolgáltatásait, a „hajós élet” írott-íratlan szabályait bemutató, általános tájékoztató anyagot tart kezében. A DCL flottája 3 hajóból áll, az egyes hajók "élete" a fent leírtaktól kisebb részletekben eltérhet. Kérjük, utazás előtt tekintse át jegyfüzetének információs oldalait is, a fedélzeten, hajóútja során pedig kísérje figyelemmel a napi hírlevélben (Personal Navigator) leírtakat. A jegyfüzet és a DCL naponta megjelenő fedélzeti hírlevele számítanak az adott hajóútra érvényes információforrásoknak. 

 

Vissza
Kérje ajánlatunkat!