Nem árt tudni...

Hasznos információk a külföldön kötendő házassághoz

Minden esetben:
Érdeklődjön a lakóhelye szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnál a kiválasztott országban kötendő házassággal kapcsolatos teendőkről. Kiadványunk megjelenése óta is változhattak a jogszabályok, feltételek, az itt megadott információk általános információk, melyeket tájékoztató jelleggel írtunk le, de minden esetben feltétlenül fel kell keresni az anyakönyvvezetőt, aki személyre szabott további információkkal szolgál.

 

A házasságkötési szándék bejelentése - első és legfontosabb lépés:
A külföldi házasságkötés szándékát az Anyakönyvi hivatalban az anyakönyvvezetőnél kell személyesen bejelenteni. A házasulandóknak ki kell jelenteni az anyakönyvvezető előtt, hogy házasságkötésüknek legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, igazolniuk kell, hogy a házasságkötés törvényes feltételei fennállnak.

 

Családi állapot igazoló dokumentum (volt Házassági Tanúsítvány)
Az Anyakönyvi Hivatalban tett házassági szándék bejelentése után, a szükséges dokumentumok bemutatása alapján a közigazgatási hivatal állítja ki. Ezen okirattal tanúsítjuk, hogy a házasságnak jogi akadálya nincs. (A tanúsítványt a felhasználás előtt egyes külföldi államok hatóságai részére felül kell hitelesíttetni (Apostille) a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályával. Javasolt, hogy a házasulandó ez ügyben időben érdeklődjön erről a Külügyminisztériumnál és az illető ország magyarországi külképviseleténél.) Ügyintézési határidő: 30 nap. A házassági engedélyt - sok magyarországi hivatal téves értelmezésével ellentétben - nem helyettesíti a frissen kikért anyakönyvi kivonat, még akkor sem, ha tartalmazza, hogy az illető a kiállítás pillanatában hajadon!

 

Hiteles fordítás:
A magyarországi fordító irodák listája, ahol dokumentumok hiteles fordítását végzik a www.offi.hu oldalon található.

 

Honosítás:
A külföldön kötött esküvőt hitelesíttetni kell Magyarországon. Ennek mikéntjéről az anyakönyvi hivatal ad felvilágosítást. A külföldön kötött esküvők esetében a házassági anyakönyvi kivonat a házasságkötés pillanatában az útlevélben szereplő nevekre fog szólni, amennyiben a házasság honosítható. Amennyiben a felek más nevet választanak, névmódosítási kérelmet kell utólag benyújtani.

 

Apostille pecsét:
Diplomáciai felülhitelesítés, mely szükséges egyes külföldön kötött esküvők honosíttatásához. Ennek megszerzése a pár feladata.

 

Szállodai adatkérő lap:
A szálloda/esküvő szervező cég kéri az utazók adatait (jegyespár és tanúk) - irodánknál beszerezhető. Országonként és szállodánként eltérő nyomtatvány.

CNI (Certificat of No Independent to Marriage) dokumentum:
Igazolja, hogy magyar jog szerint nincsen akadálya a házasságnak - pld. Balin a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus állítja ki a számára megküldött dokumentumok alapján.

 

Születési Anyakönyvi kivonat:
A külföldi esküvőkhöz leggyakrabban szükséges a házasulandók születési anyakönyvi kivonata. Ezt szülővárosuk anyakönyvi hivatalától kell kikérniük - nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt már nem kell fordíttatniuk a legtöbb esteben.

 

Mikortól számítunk hazánkban is házaspárnak:
A házasságkötés napja hazánkban és a világ összes országában is a házassági jogviszony kezdetének napja.

Mennyi idővel a tervezett házasságkötés előtt kell elkezdenünk a szervezést:
Általában legkésőbb három hónappal az elutazás előtt meg kell tenni a szükséges előkészületeket, hiszen a kért dokumentumoknak még el is kell készülniük, ami általában hivatalonként (!) 30 nap.

 

Minden esetben

a külföldre megküldött dokumentumokat és azoknak eredetijét az utazásra a jegyespárnak (és a tanúknak is) magukkal kell vinniük és be kell mutatniuk a szertartás előtt. Ennek hiányában az esküvőt nem tarthatják meg.

 

Nászút foglalása esetén:
Nászút foglalása esetén minden esetben az utazáshoz vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, mert a szálloda vizsgálhatja a pár jogosultságát a nászutas csomag igénybevételéhez. Amennyiben a pár ezt a szálloda kérése ellenére nem tudja felmutatni, a helyi partner megtagadhatja a nászutas szolgáltatások nyújtását. Nászutat az esküvő időpontja után maximum 6 hónapon belül lehet foglalni.

 

Meghatalmazás
Ahhoz, hogy a pár nevében a kinti szervező el tudjon járni a hivatalnál, egyes  területeken(Görögország, Madeira) kérhetnek az adott ország nyelvére fordított meghatalmazást, melyet közjegyző, ügyvédi, vagy nagykövetségi pecséttel kell hitelesíteni.

 

Vagyonközösségi nyilatkozat
Előfordult, hogy kérték hiteles fordításban, ügyvédi ellenjegyzéssel.

 

Az árlistában szereplő árak
bizonyos feltételek mellett és a szabad helyek függvényében érvényesek. Kérje személyre szabott árajánlatunkat munkatársainktól.

 

Az utóbbi idők folyamatos árfolyamváltozásai miatt a kiadott ajánlatok a kiadvány megjelenésekor érvényes árfolyamon készültek, ezért a konkrét ajánlatok esetenként eltérhetnek az itt megjelentektől. A kiadványunkban megjelentetett ajánlatokon kívül számos, más ajánlattal is állunk rendelkezésükre, egyéni elképzeléseiket is megvalósítjuk. Forduljanak hozzánk bizalommal, tallózzanak web oldalunkon!

 

Kérje ajánlatunkat!    Hírlevél feliratkozás

 

Kérje személyre szabott ajánlatát a Tensi nászutak-esküvői utazások szakértőtől!

Makrai Bettina

Tel.: 06-70-4545-545, 06-70-4545-501

naszutak@tensi.hu, eskuvo@tensi.hu

A programváltozás jogát irodánk fenntartja.

Vissza
Kérje ajánlatunkat!