Tisza-tó és a Hortobágy

„Barangolás szárazon és vízen”

Dátum: 2020. nyár folyamán

Időtartam: 5 nap/4éj

Utazás: Egyénileg, saját gépjárművel

Szállás: 4 csillagos szállodában, kétágyas (pótágyazható) szobában

Ellátás: Félpanzió (reggeli, vacsora)

Minimum létszám: 2 fő

 

Fekvése: A Tisza Balneum Hotel a Tisza-tó partján, egy gyönyörű félszigeten található Tiszafüreden. A szálláshely egy parkosított kertben fekszik, és tágas wellnessrészleget is kínál.

Szobák: Kétágyas classic típusú , pótágyazható szobák

Felszereltségük: A szobák alapfelszereltségét képezi a hajszárító, fürdőköpeny, minibár, smart TV, telefon, wifi és szobaszéf. A légkondicionált, kádas vagy zuhanyzós fürdőszobával rendelkező szobákhoz terasz vagy erkély is tartozhat.

Ellátás: svédasztalos reggeli és vacsora (ital nélkül)

Egyéb szolgáltatás: SPA részleg és a fitnesz terem korlátlan használata, díjmentes parkolás

 

Program javaslatok:

Gyalogos és csónakos túrák a Tisza tavon és partján – Tisza-virág Ártéri Sétaút és Tanösvény-ismerkedés a múltbéli vízi mesterségekkel (Szabics Kikötő /Tiszafüred-Örvény) – Csónakos madárles a tavon – szakértő vezetéssel csónakos túra (Kormorán kikötő / Tiszafüred –Örvény) – Tisza-tavi Ökocentrum – interaktív park, ahol többek között meglátogatható Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere (Poroszló) – Vízi sétány és Tanösvény” – séta a tavon.. (Poroszló -fakultatív) –Ismerkedés a Hortobágy növény és állatvilágával a tanösvények segítségével – Lombkorona sétány  / fapallón a fák fölött  (Karcag -fakultatív)

 

A Hotel Balneum szálloda termálvizes medencéje pezsgőfürdővel, meleg vizes medencéje víz alatti sugárral kényezteti a vendégeket, az úszómedence pedig a sportra vágyók igényeit elégíti ki. Várja még Önöket a Kneipp taposómedence, a Finn szauna (90-95°C), a gőzkabin (43-46°C) a Pihenősziget, a fitneszterem és a napozóterasz is.

 

A szálloda Platán étterme nemzetközi és regionális konyhájával, Tokaj környéki zamatos borokkal, nyáron tóparti hangulatos teraszával és grillteraszával várja Vendégeit.

 

 

Tisza-tó és a Hortobágy - „Barangolás szárazon és vízen” – ajánlatunk programleírása


 

1. nap : utazás Tiszafüredre

Elutazás Budapestről a nap folyamán. A szállás elfoglalása 14,00 órától lehetséges. Ismerkedés a szállodával, a wellness kipróbálása

Félpanziós vacsora a szállodában.

 

 

2. nap: „Csónakkal a Tisza-tavon”-csónakázás, séta és fotózási lehetőség /kb.5-6 órás program

 

Reggeli a szállodában. Utána utazás a Szabics kikötőbe ( kb. 15 perc autóval), ahol a helyi recepciónál történt jelentkezés és az igazoló voucher átadása után csónakkal átviszik Önöket a varázslatos Tisza-virág Ártéri Sétaút és Tanösvény területére. Itt hangulatos séta keretében gyönyörködhetnek az ártér növény-és állatvilágában, a tanösvény útmutatásai alapján pedig megismerkedhetnek a vízi világ ősi mesterségeivel.

A hajóút pár perc, a sétára kb. 2 órát érdemes szánni. Amikor körbejárták a tanösvényt a hajó ismét kiköt és visszahozza Önöket a kikötőbe.

 

Fakultatív ebédelési lehetőség (a részvételi díj nem tartalmazza):

300 méterre a kikötőtől található a Hotel Hableány, (Cím: 5358 Tiszafüred-Örvény, Hunyadi János út 2.) illetve a „Helló Hal „hangulatos halsütöde (5358 Tiszaörvény, Kinizsi út 2/a.)

 

Ebéd után kb.10-20 perc alatt jutnak el autóval a Kormorán kikötőbe, ahol az ottani recepciónál történt jelentkezés után (a jelentkezést ,fizetést igazoló voucher átadása után) csónakba ülnek, hogy szakértő vezető segítségével részt vegyenek egy csónakos barangoláson (4 fő+ vezető/csónak). A 2 órás túra (a vízállás függvényében!) alatt lehetőségük lesz közelről megismerkedni a Tisza - tó varázslatos világával, madaraival .Ha szerencséjük van megpillanthatják a szépséges jégmadarat, és a gyerekdalból (csip-csip csóka kvakvarjúcska..) ismert kvakvarjút…

 

A program végén utazás vissza Tiszafüredre. Félpanziós vacsora a szállodában,

 

 

 

3. nap: „Száraz lábbal a tavon”-látogatás a Tisza-tavi Ökocentrumban és a „Vizi sétányon” (kb.5-6 órás program)

 

Reggeli a szállodában, majd indulás a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumhoz (15 perc autóval), mely elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

 

Legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. Megtekintése a 15 perces 3D-s filmvetítéssel, pihenőkkel minimum 3 órát vesz igénybe.

 

Ha megéheznek, egy egyszerű gyors ebédre látogassák meg az Ökocentrum büféjét.

(Fakultatív, sem a belépőjegy sem a részvételi díj nem tartalmazza)

 

Az Ökocentrum után javasoljuk a közeli „Vízi sétány és tanösvény” fakultatív meglátogatását. Ide pár perces hajóút során juthatnak el, a hajók a poroszlói „Fűzfa kikötőből” indulnak. A jegyet kérjük, érkezéskor vegyék meg, sajnos elővásárlásra nincs lehetőség, így a részvételi díj ezt nem tartalmazza. A „vízi séta” kb. másfél órát vesz igénybe, és szerintünk nem szabad kihagyni… A poroszlói programok után utazás vissza a szállodába. Félpanziós vacsora

 

 

4. nap: „ A pásztorok földje „ a Hortobágy

 

Reggeli a szállodában, aztán utazás a Hortobágyra.

Javasoljuk, hogy az előre megküldött tájékoztató anyag alapján még indulás előtt válasszák ki a tanösvényt/tanösvényeket, és a megfelelő kiindulási pontra menjenek.

A Nemzeti Park Látogatóközpontja is felkereshető lesz majd, de jelenleg a vírus miatt zárva tart.

A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi tanösvény, Górési tanösvény, Szálkahalmi tanösvény),  valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra történő turisztikai célú  belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül.  (A jegyeket eljuttatjuk Önöknek!) Az előre megváltott belépőkártya mindhárom tanösvényre és az egyéb látogatható területekre is érvényes.

A Tanösvények rövid ismertetése:

Szálkahalmi tanösvény –gyalogosan járható / (parkoló, kitáblázott tanösvény, kilátótorony) – kb.2 Km, tempótól függően egy-két óra alatt bejárható

A Szálkahalmi tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kaphatnak a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű kurgán, melyet a Honfoglalás kora előtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. Az erdő keleti oldala mentén találjuk meg először a száraz szikes pusztai növénytársulásokat, majd a 33-as út felé eső részen a nedves szikesek övezetét (mocsárrét, mocsár).

 

Halastavi tanösvény-gyalogosan járható –

A rövid túra 3,6 Km, tempótól függően kb. három –négy óra alatt bejárható.

A közepes túra 5,4 Km, tempótól függően öt-hat órás program.

A hosszú túra pedig 10 Km, tempótól függően hét-nyolc óra alatt bejárható.

 

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végig járva a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Tekintve, hogy a terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A fajismeret bővítése mellett betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.

 

Az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutató területe-Górési tanösvény-gyalogosan járható  

Az útvonal hossza 11 kilométer, az állomások száma 5 db, tempótól függően 8-10 óra alatt járható be.

Európa egyik legnagyobb füves pusztája, a Hortobágy valamikor nyílt árterek, mocsarak, löszös és szikes puszták, gyepek és erdők mozaikja volt. A Hortobágy az Ős-Sajó és Ős-Hernád egykori hordalékkúpján kialakult, az utolsó eljegesedés óta folyamatosan pusztuló felszínű, a környező területeknél alacsonyabban fekvő terület. A tájat elsősorban a Tisza és mellékfolyóinak mederáthelyeződései és áradásai, a nagytestű növényevő állatok legelése és az erdőket, pusztákat időnként meg-megfutó tüzek formálták.

 

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el, Ohat - Egyek - Tiszafüred határában. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló, árvízjárta ősi mocsarak természetes víztárolóként fogadták be a tiszai áradások hatalmas víztömegét, s fokozatosan eresztették le a vizet a Hortobágy déli mocsarain, a Zádor folyón és a Körös-Berettyó vízrendszeren keresztül vissza a Tiszába. A terület domborzata sokkal változatosabb, mint a mocsárvilágtól keletre elterülő Hortobágyé.

A hortobágyi látogatás után utazás vissza a szállodához, majd félpanziós vacsora.

 

5. nap: „Séta a lombok fölött”- Karcag – fakultatív „levezető” program, búcsú a Tisza-tó környékétől.

Reggeli és 10,00 óráig kijelentkezés a szállodából

Karcag kb. 30-40 perc autóútra van Tiszafüredtől. Az ottani „Lombkorona sétány és tanösvény” játszóterekkel, pihenőkkel együtt másfél óra alatt bejárható.

 

 

 

A programok sorrendje változhat, különös tekintettel a vírus helyzetre. A szállodai szobák, illetve az egyes programok esetében, a belépőjegyek a foglaltság függvényében biztosíthatók.

 

A program esetleges változtatási jogát fenntartjuk. Konkrét megrendelés esetén részletes tájékoztató anyagot is biztosítunk, mely információt ad a helyszínek  megközelítéséhez, illetve tartalmazza az egyes programok részletes leírását is!

 

 

 

 

  

 

Részvételi díj –Ft/fő                                                      2020. nyár folyamán

Kétágyas                                                                              138 880

 

 

A szállást a foglaltság függvényében tudjuk biztosítani. Az ár változtatási jogát fent tartjuk!

 

 

A részvételi díj tartalmazza: szállás félpanzióval (vacsora ital nélkül), wellnes lehetőségek használata. Parkolás a szállodánál.

A szállodai szobát, valamint a belépőjeggyel látogatható programok esetében, a belépőjegyeket a konkrét foglalásnak megfelelően, a szabad hely kapacitás függvényében biztosítjuk. („Tisza –Virág-Ártéri sétaút és hajó /Szabics kikötő; Csónakos madárles /Kormorán kikötő; poroszlói Ökocentrum; Hortobágyi tanösvények)

 

A részvételi díj nem tartalmazza: Ebédek, baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, illetve útlemondási biztosítás.

 

Amennyiben gyerekkel utaznak, a személyre szabott ár kialakításához, kérjük, adják meg a gyerekek számát és életkorát.

 

A megadott részvételi díj tartalmazza a hatályos adókat. Amennyiben az előírások változnak, az árak is ennek megfelelően változhatnak.

 

Indulás előtt tájékoztató anyagot küldünk emailben, amely az egyes helyszínek megközelítéséhez nyújt segítséget, illetve a programok részletes leírását is tartalmazza.

 

 

A megadott részvételi díjból kedvezmény nem vehető igénybe.

 

 

 

Kérje ajánlatunkat! 

Tisza-tó és a Hortobágy „Barangolás szárazon és vízen”


Vissza
Kérje ajánlatunkat!