Újra szabadon

a fedélzeten és a parton is!

 

Május 1-től az olasz és európai hatóságok által jóváhagyott új egészségügyi protokollok lépnek életbe a Costa hajótársaság valamennyi hajóján.

 

Az új rendszabályok célja a COVID-19 fertőzések megelőzését szolgáló intézkedések egyszerűsítése a járványügyi helyzet javulását és az oltási kampány előrehaladását követően, ami lehetővé teszi, hogy az utasok még jobban élvezhessék hajóútjuk minden pillanatát mind a fedélzeten, mind a parton, a továbbiakban is magas szintű biztonsági normák fenntartása mellett.

 

Mi az, ami változik?

 

Az alábbiakban felsoroljuk az összes kulcsfontosságú változást, melyek mind azt szolgálják, hogy az élet a nyaralóhajókon végre visszatérjen a normális kerékvágásba.  

 

ÚJ, EGYSZERŰSÍTETT PROTOKOLLOK - ÖSSZEFOGLALÓ

 

 Online check-in

• Személyes adatok ellenőrzése

• Kötelezően kitöltendő egészségügyi kérdőív az egészségügyi állapotra vonatkozóan

• Utazási dokumentumok letöltése és a beszállási idősáv kijelölése

 

 Beszállási követelmények

• A teljes körű oltás vagy a fertőzésből való felgyógyulást követő egy adag oltás felvétele alapján kiállított uniós Covid-igazolvány.

• A beszállást megelőző 48 órában elvégzett, negatív eredményű antigénteszt minden 2. életévét betöltött utas esetében.

• Nem kötelező, de határozottan javasolt Covid-biztosítást kötni az indulás előtt.

 

 Fedélzeti rendszabályok

• Kötelező maszkviselés a beltéri közösségi terekben

• 100%-os férőhely-kihasználás: éttermek, bárok, diszkók, SPA-k, színházak, üzletek, árkádok, kaszinók, edzőtermek

• Újra elérhetők a diszkós szórakoztató programok és fedélzeti partik

• Önkiszolgáló büférendszer

• A közösségi távolságtartás nem kötelező, de ajánlott.

 

 Élmények a parton

• A kikötési pontok felfedezésére a Costa szervezésében induló kirándulások keretében és egyénileg is mód nyílik

• Az autóbuszok újra 100%-os férőhely-kihasználással, helykijelöléssel üzemelnek

• Kötelező maszkviselés az autóbuszokon (sebészeti vagy FFP2 maszk)

 

 

 

 

INDULÁS ELŐTT


• Online check-in

Az utasoknak 72 órával a beszállás előtt online be kell jelentkezniük online a hajóútra és ki kell tölteniük az egészségügyi kérdőívet. A bejelentkezés és a kérdőív kitöltése után le tudják tölteni a számukra kijelölt beszállási idősávot jelző beszállókártyát (Boarding Form).

 

• Egészségügyi kérdőív

Az online check-in befagyasztásra kerül, amennyiben valamely utas az egészségügyi űrlap kitöltésekor úgy nyilatkozik, hogy:

• az indulást megelőző 7 napon belül végzett Covid-19 szűrésen pozitív eredményt produkált,

• az indulást megelőző 7 napon belül Covid-19 vagy más fertőző betegség tüneteit észlelt magán,

• az elmúlt 10 napban közeli kapcsolatba került gyanús/igazoltan Covid-fertőzött személlyel.

 

• Antigén teszt a beszállást megelőző 48 órában

Beszálláskor minden utasnak be kell mutatnia a beszállást megelőző 48 órában elvégzett antigén teszt negatív eredményét. A 2 év alatti gyermekek esetében nincs szükség antigén teszt elvégzésére. Ezen új rendszabály életbe lépésével megszűnik az utasok Covid gyorsteszttel történő szűrése a kikötői terminálokon.
A teszteredményt tartalmazó angol/német/olasz/stb. nyelvű igazolás nyomtatott vagy elektronikus formában is elfogadott, minimum az alábbi információkat kell tartalmaznia:
- az utazó személyes adatai
- a mintavétel időpontja
- a tesztet végző és az igazolást kiadó intézmény neve
- a teszt típusa
- a teszt eredménye

 

KÖVETELMÉNYEK A BESZÁLLÁSKOR

 

• Úti okmány

Érvényes személyazonosságot igazoló okmány vagy útlevél

 

• Oltási igazolvány

Kizárólag uniós digitális COVID-19 igazolvánnyal – vagy azzal egyenértékű oltási igazolással – rendelkező vendégek szállhatnak fel a hajóra. Érvényes oltási igazolvány megszerzésére a teljes oltási ciklus teljesítésével (a teljes körű oltás felvételével) vagy a fertőzésből való felgyógyulást követően legalább egy adag vakcina felvételével nyílik mód.

 

A beszállás azon utasok számára engedélyezett, akik:

• felvették a teljes körű oltást és emlékeztető oltást is kaptak (összesen 3 dózist vagy 1 dózis J&J védőoltást + 1 emlékeztető oltást)

• felvették a teljes körű oltást (2 dózist) és érvényes uniós digitális covid-igazolvánnyal rendelkeznek

• felgyógyultak a fertőzésből és felvettek legalább 1 adag oltóanyagot.

 

Nem engedik hajóra szállni azokat a fertőzésből felgyógyult vendégeket, akik egyetlen adag oltást sem kaptak.

 

FONTOS KIVÉTEL!

Kizárólag 2022. május 1. és 2022. május 31. között ezek az utasok is engedélyt kapnak a beszállásra, ha bemutatják UNIÓS DIGITÁLIS COVID-IGAZOLVÁNYUKAT vagy egy azzal egyenértékű igazolást arról, hogy felgyógyultak a Covid-19 fertőzésből, és igazolásuk a felgyógyulásuktól számított 180 napig érvényes.

 

Ezek a rendelkezések nem vonatkoznak a 12 év alatti gyermekekre, ők mentesülnek az igazolás bemutatása alól.

 

 

ÉLET A FEDÉLZETEN

 

• Arcmaszk viselete
Május 31-ig kötelező marad az arcmaszk (sebészeti vagy FFP2) viselete

• a beltéri közösségi terekben

• azokon a szabadtéri helyeken, ahol nincs mód az egymástól való biztonságos távolságtartásra

• a transzferjáratokon (pl. buszos ingajáratok, kiszolgáló transzferhajók)

A hajótársaság úgy tervezi, hogy amennyiben a járvány alakulása megengedi, június 1-től eltörli ezt a kötelező követelményt, és csak a liftekben, a be- és kiszállási műveletek alkalmával, a buszokon és a kisegítő transzferhajókon teszi kötelezővé a maszkhasználatot, továbbá abban az esetben, ha a vendégnek fel kell keresnie a fedélzeti egészségügyi központot. 

 

• Közösségi távolságtartás

Ugyanazok a szabályok érvényesek a fedélzeten is, mint a parton: a közösségi távolságtartás javasolt, de nem kötelező.

 

• Gyorsteszt a hajóút felénél és hőmérsékletmérés

Minden olyan utas esetében, aki az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagot [BioNTech és Pfizer, Novavax, Moderna, AstraZeneca, J&J] kapta:

• Elmaradnak a félúton végzett kenettesztek, hacsak nem rendelkeznek másként a helyi hatóságok. 

• Hőmérsékletellenőrzésre sem kerül sor többé (kivéve a spanyol kikötőket érintő hajóutakon, amelyeken először felszálláskor, majd a hajóút során egy második alkalommal is számítani kell a testhőmérséklet ellenőrzésére.

A 12. életévüket betöltött és az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott oltóanyagot kapott utasok esetében 48 óránként antigén kenetmintát vesznek. 

 

• Fedélzeti szolgáltatások

A hajó közösségi tereiben igénybe vett szolgáltatásokra – pl. éttermekre, színházakra, wellnessközpontokra, edzőtermekre, bárokra, üzletekre, játéktermekre és kaszinókra – ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a parton található hasonló létesítményekre. A hajótársaság tervei szerint ezek a fedélzeti szolgáltatások újra 100%-os kapacitással fognak működni.


• Étkezés a büfééttermekben

A büfék újra önkiszolgáló rendszerben működnek.


• Szórakoztató  programok

Újraindul a teljes fedélzeti szórakoztató programsor, beleértve a rendezvényeket és a night klubot is.

 

• Takarítás és fertőtlenítés

A megemelt számú takarítás és fertőtlenítés a közösségi tereken, kabinokban, terminálokon és a kirándulások alakalmával, illetve a vendégek szállítására használt járművekben a továbbiakban is változatlanul folytatódik.

 

• Kirándulások és transzferek

Kirándulások - Az utasok minden kikötőben választhatnak a Costa portfóliójában kínált parti kirándulások hosszú sorából vagy nekivághatnak egyénileg felfedezni a kikötési állomásokat.
Autóbusztranszferek - A kirándulások és transzferek alkalmával használt autóbuszok újra 100%-os férőhely-kihasználással fognak üzemelni, és ülésrend kerül bevezetésre, hogy nyomon követhető legyen bármilyen potenciális kapcsolat a pozitív eredményű tesztet produkáló vendégek között. Az a 2 utas, aki pozitív tesztet produkáló személy előtt, mögött és mellett ül a sorban, szoros kontaktnak minősül. Minden utasnak arcmaszkot (sebészeti vagy FFP2) kell viselnie, és a kijelölt ülőhelyén kell maradnia az egész utazás alatt.  

 

Gyakori kérdések

 

1. Olaszországon kívül is érvényesek az új protokoll rendelkezései?

Igen. Az új protokollok összhangban vannak minden olyan ország rendelkezéseivel, ahol a Costa hajói kikötnek, beleértve az Európai Unión kívüli országokat is. Csak egyetlen apró kivétel van a görögországi beszállási kikötők vonatkozásában.

 

2. Mi vár azokra, akik Görögországban szállnak fel a hajóra?

A görög kikötőkben beszálló vendégeknek a többi kikötőben előirányzott 48 óra helyett 24 órával a beszállás előtt kell elvégeztetniük a beszálláskor felmutatandó antigéntesztet.

 

3. Az elkövetkező őszi és téli szezonban is érvényben maradnak a május 1-től bevezetett protokollok a hajóutakra vonatkozóan?

A protokollok rugalmasak, alkalmazkodnak az általános körülmények alakulásához és a hajók által érintett országok hatóságai által hozott döntésekhez. Ezért a több hónapon át induló hajóutak esetében nem lehetetlen, hogy az ez idő szerint tervezett intézkedések további kiigazítására lesz szükség. Azonban jelen pillanatban a május 1-től életbe lépő protokoll rendelkezései a nyár utáni indulásokra is vonatkoznak.

 

4. A beszállás előtti 48 órában végzett antigénteszt a továbbiakban is követelmény lesz, még a járványhelyzet további javulása esetén is?

Pillanatnyilag úgy véljük, ez még mindig szükséges követelmény a biztonságos nyaralás biztosításához. Ha az általános helyzet javul, úgy megvizsgáljuk a beszállási procedúra esetleges módosításának lehetőségét.

 

5. Az új beszállási procedúrák csak azokra vonatkoznak, akik felgyógyultak a fertőzésből és felvettek egy adag oltást vagy azokra is, akik felgyógyultak a betegségből, de nem kaptak védőoltást?  

A 12. életévüket betöltött, Covid-fertőzésből felgyógyult, de egyetlen adag oltóanyagot sem kapott vendégek nem szállhatnak fel a Costa hajóira. A felgyógyulást igazoló dokumentum önmagában (védőoltás felvétele nélkül) nem elégséges feltétel a beszálláshoz.

 

6. Mi vár azokra, akik be vannak oltva vagy felgyógyultak a fertőzésből, de nem rendelkeznek uniós Covid-igazolvánnyal (zöldkártyával)?

Az uniós Covid-igazolvánnyal nem rendelkező vendégek is felszállhatnak a hajóra, ha fel tudnak mutatni olyan azzal egyenértékű igazolást, amely tanúsítja az oltási ciklus teljesítését vagy azt, hogy a Covid-fertőzésből való felépülésüket követően legalább egy adagot felvettek a védőoltásból.

 

7. Mikor kell ezeket az igazolványokat kibocsátani ahhoz, hogy érvényesnek tekintsék őket?

Figyelemmel kell kísérni, milyen érvényességet szab meg az az ország, ahol az egyes vendég hajóra száll.

 

8. Mi vár azokra a vendégekre, akik a beszállást megelőző napokban szoros kapcsolatba kerültek egy pozitív fertőzött személlyel?

A szoros kontaktok csak a megerősítetten pozitív fertőzött személlyel való utolsó érintkezésüktől számított 10 nap elteltével szállhatnak fel a hajóra.

 

9. Milyen intézkedések várnak azokra a vendégekre, akik az Európai Gyógyszerügynökség által NEM JÓVÁHAGYOTT védőoltásról szóló Covid-igazolással rendelkeznek?

Ezeknek a vendégeknek be kell mutatniuk egy a beszállást megelőző 48 órában elvégzett antigén kenetteszt negatív eredményét. Ezenkívül a fedélzeten 48 óránként antigén tesztelésen kell átesniük. Ez az intézkedés nem vonatkozik a 12 év alatti gyermekekre.

 

10. Előírás a közösségi távolságtartás a fedélzeten?     

Amint az a parton is bevett, elővigyázatosságból javasolt a legalább egy méteres távolság tartása a közösségi tereken.

 

11. Várható csökkentés a fedélzeten tartózkodó vendégek létszámában?

Elegendő számú kabinnak kell rendelkezésre állnia a fedélzeten ahhoz, hogy biztosíthassuk a protokollban benne foglalt intézkedéseket az ideiglenes elkülönítésre/karanténra vonatkozóan. Ezeknek a kabinoknak a száma a szállított utasok számának 2%-ával és a legénység számának 2%-ával egyenértékű.

 

12. Kötelező az arcmaszk viselete?

Egyelőre kötelező marad a beltéri és kültéri közösségi helyszíneken, ahol a távolságtartásra nincs mód. Ha a járványhelyzet alakulása megengedi, úgy terveink szerint június 1-től megszüntetjük a maszk kötelező használatát a beltéri közösségi helyiségekben. A maszkhasználat továbbra is kötelező marad viszont a liftekben, a be- és kiszállási procedúrák alkalmával, a buszokon, a kisegítő transzferhajókon és akkor, amikor a vendégek a fedélzeti egészségügyi centrumba látogatnak.

 

13. Hogyan változik a fedélzeti szolgáltatások használata? Például a büfé-, jacuzzi- és spa-használat? Lesznek partik a fedélzeten?

A fedélzeti szolgáltatások használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a parton található hasonló szolgáltatásokra. Tehát pl. az éttermekben, színházakban, wellnesscentrumokban, edzőtermekben, bárokban 100%-os telítettség várható. A diszkós szórakoztató programok és a fedélzeti partik újra elindulnak. A büfé önkiszolgáló üzemmódban fog működni kész fogásokkal és porciózott adagokkal.

 

14. Kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés beszálláskor és a fedélzeten?

A testhőmérséklet-mérés többé már nem kötelező. Jelen pillanatban csak a spanyolországi kikötőkben követelik meg a beszálláskor, illetve hetente egy alkalommal a spanyol kikötőket érintő hajóutakon. Ezeken az útvonalakon a fedélzeten elérhető, erre a célra üzembe állított totemek segítségével mérik majd a hőmérsékletet.

 

15. Abban az esetben, ha egy vendég pozitívnak bizonyul a fedélzeten, hazatérhet majd egyedül?

A helyi egészségügyi hatóságok esetileg bírálják majd el az ügyet. Ha az egészségügyi hatóságoktól megkapják erre az engedélyt, az utasok hazatérhetnek a saját autójukkal vagy védett szállítóeszközzel. Abban az esetben, ha a kiszállási kikötő és az otthoni lakcím közötti távolság túl nagy, az egészségügyi hatóság arra fogja kérni a vendéget, hogy egy parti Covid-létesítményben fejezze be az elkülönítés időszakát. A Costa Cruises speciális biztosítási csomagot kínál vendégeinek, amely fedezetet nyújt az összes Coviddal kapcsolatos kockázatra a hajóúton (úm. útlemondás, pozitivitás esetén történő kiszállás, közlekedés, szoros kontakt stb.), és amelyet határozottan ajánlott megkötni.

 

16. Az igazolt pozitív esetek szoros kontaktjai (családtagok) számára engedélyezik a beszállást/a hajón maradást?

Abban az esetben, ha egy vendég a beszálláskor bizonyul pozitívnak, akkor sem a számára, sem a vele utazók számára nem engedélyezi a hajótársaság a beszállást.

Abban az esetben, ha egy vendég covid-fertőzöttségére a hajóút alatt derül fény, azonnal tesztelni fogják az összes szoros kontaktját. Negatív teszteredmény esetén a szoros kontaktok a fedélzeten maradhatnak, de követniük kell bizonyos szabályokat.

Ha ezek a vendégek több mint 120 nappal korábban vették fel a védőoltást (vagy abból az emlékeztető adagot) vagy több mint 90 nappal korábban gyógyultak fel a fertőzésből, vissza kell vonulniuk a kabinjukba egy 5 napos karanténidőszakra, annak befejeztével pedig covid-tesztet kell végeztetniük, mielőtt visszatérhetnének a normál fedélzeti tevékenységekhez, továbbá a pozitívnak bizonyult vendéggel való érintkezéstől számítva 10 napig FFP2-es arcmaszkot kell viselniük.

Ha a szoros kontaktok beoltott vendégek, és a védőoltást vagy az emlékeztető oltást kevesebb mint 120 nappal korábban vették fel vagy kevesebb mint 90 nappal korábban gyógyultak fel a fertőzésből, akkor a protokoll csak azt írja elő, hogy 5 napig a kabinban kell étkezniük és 10 napon át használniuk kell az FFP2 arcmaszkot.

 

17. Pozitív teszteredményű vendégek kiszállása esetén a menetrend szerint folytatódik a hajóút?

Igen, a hajóút normál menetben folytatódik. Abban az esetben, ha a pozitív esetek száma jelentősen megemelkedne, előfordulhat, hogy az illetékes egészségügyi hatóságokkal egyetértésben mindenkit letesztelnek a fedélzeten és a fertőzés lehetőségének csökkentése érdekében bizonyos fedélzeti szolgáltatások korlátozottan lesznek elérhetők.

 

18. A vendégek szállítására használt autóbuszokon (beleértve a kirándulóbuszokat is) korlátozni fogják az ülőhelyek számát?

Ezek a közlekedési eszközök 100%-os kapacitással fognak üzemelni. A buszok fedélzetén kötelező lesz a maszkhasználat (nem kötelező az FFP2, a sebészeti maszk is megfelelő). Az ülésrendről térkép készül, nem lesz mód az ülőhelyek megváltoztatására, és pozitív teszteredményű vendég esetén az a 2 utas számít majd szoros kontaktszemélynek, akik a pozitív tesztet produkáló személyt minden irányban körülvevő 2-2 ülésen foglalnak helyet.

Vissza
Kérje ajánlatunkat!