Schengen 2008 márciustól

Általános tudnivalók a repüléssel kapcsolatban

 

Schengen Ferihegyen: 2008 márciusától

 

Kedves utasaink,

 

Bár Magyarország 2007. december 21-én csatlakozott a schengeni övezethez, az ehhez kapcsolódó forgalmi változások a térség valamennyi repülőterén, így a Ferihegyi repülőtéren is majd csak 2008. március 30-án lépnek érvénybe. A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy a légi közlekedésben az okmányok ellenőrzése március végéig változatlan formában történik.

A Budapest Airport készen áll arra, hogy akár már most megfeleljen a követelményeknek, vagyis fizikailag is elkülönítse a schengeni övezet határain belül, illetve azon kívül utazókat. A nemzetközi megállapodások értelmében azonban, a schengeni övezethez most csatlakozó országok repülőterein az utas ellenőrzés szabályai egységesen a légiközlekedési nyári menetrend bevezetésének napján változnak meg.

A schengeni övezet 2007. december 21-től 24 tagot foglal magába:
Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia valamint Norvégia és Izland.

Forrás: Budapest Airport

 

Bővebb információk: 
www.bud.hu
http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Konzuli_informaciok/Kulfoldiek_beutazasa/schengen/schengen.htm

 

 


Terminál határok nélkül


A Schengeni váltás a Malév forgalmát is érinti

 

A schengeni időszámítás az idei nyári menetrend kezdetétől, azaz 2008. március 30-án 00.00 órától lép életbe a ferihegyi repülőtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent. Ettől az időponttól kezdődően a ferihegyi határokon is megszűnik a határellenőrzés Schengen államokba való utazás esetén. Az új szabályozásnak köszönhetően a Malév a jövőben nem csak 2A terminálról közlekedik. A Schengen országokba induló és onnan érkező járatai továbbra is a 2A-ról, míg a nem schengeni járatai a 2B terminálról üzemelnek. 

A Malév kéri utasait, hogy indulás előtt tájékozódjanak, hogy melyik terminálról (A vagy B) indul járatuk, illetve, hogy melyikre fog érkezni, hogy a hozzátartozók is a megfelelő helyen várhassák őket. A magyar nemzeti légitársaság javasolja továbbá utasainak, hogy legalább 2 órával a járat indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Az új rendszer szerint Ferihegy 2A-n, vagyis a Schengen terminálon a forgalom 61%-a, míg a 2B-n, a nem Schengen terminálon, 39%-a bonyolódik majd. A 2A terminálon tehát lényegesen nagyobb forgalom lesz, ami egy check-in pultra a gyakorlatban a korábbinál nagyobb terhelést jelent. Emiatt a járatokra való bejelentkezésnél csúcs időszakokban előfordulhat torlódás. A légitársaság ezért, kéri utasait, hogy használják a 2A terminálon felállított maléves önkiszolgáló check-in automatákat is.

A schengeni üzemelés miatt a Malév repülőgépei gyakran csak külső állóhelyet használhatnak – például, ha a repülőgép Schengen országból érkezik, de nem Schengenbe indul tovább –, ezért utasainknak a jelenleginél gyakrabban kell buszba szállniuk, átszálló utasaink számára pedig az időigényesebb tranzitidő jelenthet majd problémát. 

Mivel a Ferihegyi repülőtéren a Malév indítja a legtöbb járatot, és a Malév az egyetlen légitársaság, mely mind a schengeni és nem schengeni országokba üzemel, ezért ez a változás, és minden ezzel járó esetleges kellemetlenség is a Malév utasait érintheti leginkább. A légitársaság számára, a repülőtér ígérete szerint, az átállás még az előttünk álló nyári csúcsforgalomban sem okoz majd jelentős késéseket és utasaink kellő információ birtokában a megszokotthoz hasonló gyors, zökkenőmentes földi kiszolgálás után érhetik el járataink fedélzetét.

Bár a Schengen legkézzelfoghatóbb hatása, hogy megszűnik az útlevél ellenőrzés a schengeni tagállamok közti határok átlépésekor  így a repülőtéren is, de a check-in pultoknál az utas azonosítás érdekében továbbra is kérni fogják az útlevelet vagy személyi igazolványt. A schengeni térségen belül is szükséges az útlevél vagy személyi igazolvány, azt a tagállamok területein annak hatóságai bármikor kérhetik.

Az utas biztonsági ellenőrzés mind a schengeni, mind a nem schengeni terminálon gyakorlatban marad. A Schengen terminál forgalma miatt, a check-in pultok zsúfoltsága mellett, ezen a területen lehet torlódásra számítani a csúcsidőszakokban.

A Malév reméli, hogy a határok nélküli utazás a Ferihegyi repülőtéren is éppoly zökkenőmentes lesz, mint ahogy azt a közutakon már megszokhattunk.

A Malév célállomásai schengeni elosztás szerint


Nem Schengen célállomások 2B terminál Schengen célállomások 2A terminál


Amman Malaga
Bejrút Amszterdam
Bangkok Stockholm
Kairó Athén 
Kolozsvár Brüsszel
Damaszkusz Párizs
Dublin Koppenhága
Genf Róma
Isztambul Frankfurt
New York Göteborg
Kiev Hamburg
Larnaca Helsinki
Szentpétervár Ljubljana
London Lyon
Odessza Madrid
Bukarest München
Peking Milánó 
Pristina Prága
Szarajevó Thesszaloniki
Szkopje Stuttgart
Szófia Berlin
Moszkva Velence
Jekatyerinburg Varsó
Podgorica  
Marosvásárhely  
Tirana  
Tel Aviv  
Temesvár  
Várna  
Toronto  
Zágráb  
Zürich  


Forrás: Malév

Vissza
Kérje ajánlatunkat!