EU-új légbiztosnági szabályok

Új EU-s, a kézipoggyászokra vonatkozó Biztonsági Szabályzatok

 

Új biztonsági előírások alkalmazandók a kézipoggyászokra 2006. november 6.-tól az EU, valamint Norvégia, Izland és Svájc repülőtereiről induló járatokon  tekintet nélkül a célállomásokra. Az új szabályok a folyadékokra helyeznek hangsúlyt, melyeket az utasok magukkal vihetnek a fedélzetre illetve a kézipoggyász maximális méretére.

 

A folyékony vagy hasonló állagú cikkek (mint a gélek, krémek, fogkrémek) csak kis mennyiségben és kis tubusban szállíthatók.

A maximális mérete egy tubusnak 100 ml lehet. A tartók egy tiszta (átlátszó)  műanyag, cipzárral záródó, maximum 1 liter űrtartalmú táskában (tasakban)  szállíthatók. A táska tartalmazhat több flakont is, de a táskának így is teljesen lezárhatónak kell lennie. Személyenként egy táska (tasak) engedélyezett. Ellenőrzéskor ki kell venni a kézipoggyászból, és be kell mutatni az ellenőrző pontnál, külön átvizsgálásra.

Fontos, hogy az ilyen engedélyezett táskák szorosan visszazárhatóak legyenek (pl. hűtőzacskó). Ajánlott, hogy az utasok előre szerezzék be ezek a táskákat utazás előtt.

A gyógyszerek és a speciális diétás készítmények, valamint a gyermek tápszerek, ha szükség van rá utazás alatt, akkor felvihetők a repülőgépre, de ezeket is külön ellenőrzik a biztonsági szolgálat dolgozói.

 

A Duty Free Shop-ban vásárolt szeszes italt tartalmazó üvegekre és a kozmetikumokra vonatkozó szabályok.

Az utasok át tudják vinni az ellenőrző ponton azokat a Duty Free árucikkeket, melyeket a nap folyamán azután vásároltak, hogy egy EU repülőtéren megkapták a beszállókártyájukat, vagy Uniós légitársaság járatának fedélzetén vették. Ezeket a cikkeket becsomagolják egy műanyag zacskóba, amit lezár a Duty Free üzlet eladója fizetés után. A vásárlás bizonylatát a fizetés dátumával és helyszínével együtt a zacskóba kell beletenni, úgy, hogy ellenőrizhető legyen anélkül, hogy ki kellene nyitni a zacskót.

Ez a folyamat megengedett, még abban az esetben is, ha az ellenőrzés közvetlen a kapu előtt történik.

Továbbá engedélyezett a táska / tasak átvitele, mint kézipoggyász az összes többi repülőtéren az Európai Unión belül. A zsák nem nyitható ki addig, amíg el nem érik a célállomást.

Az USA-ba tartó járatokra speciális szabályok vonatkoznak.

 

További biztonsági intézkedések

Az utasoknak le kell venniük kabátjukat, zakójukat, blézerüket az utasbiztonsági átvizsgálásnál. A ruhadarabokat külön kell átvilágítani.

Valamennyi laptop-ot és nagyobb elektronikai készüléket ki kell venni a kézipoggyászból, és külön kell átvilágítani az utasbiztonsági ellenőrzés során.

 

Ötletek, jó tanácsok

Utasainknak azt tanácsoljuk, hogy minden folyadékot a feladott poggyászba csomagoljanak. Ezzel időt lehet spórolni és a kellemetlenségek is megelőzhetők.

Lehetőség szerint a járat indulása előtt két és fél órával érkezzenek meg Ferihegyre.

Az utasoknak idővel, maguknak kell biztosítaniuk a folyadékok szállítására alkalmas műanyag zacskót. Az első, bevezető hónapban azonban a Budapest Airport biztosítja a szükséges mennyiséget.

 

Folyadékok:

  • víz és egyéb innivalók, levesek, szirupok és joghurt                 
  • krémek, testápolók, olajok, szempillafesték, folyékony ajakrúzs
  • parfümök, sprayk
  • zselék, beleértve a hajzselét és tusfürdőt is                  
  • túlnyomásos kiszerelésben lévő szerek, beleértve a borotvahabot, és minden más habot, dezodort
  • fogkrémek                                                                                          
  • folyékony-szilárd keverékek
  • csokoládé krémek, paszták, kenhető sajtok                                                 
  • minden más hasonló állagú termék
Vissza
Kérje ajánlatunkat!