Európa

Az itt felsorolt országok határia nyitva vannak, a beutazás korlátozás nélkül, vagy meghatározott feltételek mellett lehetséges.

 

 

Albánia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től Albánia piros jelzéssel került besorolásba. 

 • A légi forgalom 2020. június 22- én újraindult. Az aktuális járatokról a Tiranai Nemzetközi repülőtér honlapján tájékozódhatnak. A Wizz Air Budapest és Tirana között közlekedő közvetlen repülőjárata 2020. június 23- tól ismét működik.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A boltokban, a postán és a benzinkutakon, illetve a taxiban kötelező maszkot és kesztyűt viselni. Június végéig biztosan zárva lesznek az éjszakai klubok, a színházak és a mozik.

 

 

Ausztria 

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Az osztrák kancellár július 08-i bejelentése értelmében Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Emellett utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia. 
 • Június 5-től Ausztria megszüntette az országba történő belépés előfeltételeként eddig alkalmazott orvosi igazolás- vagy karanténkötelezettséget a következő országokból érkezőknél: Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Németország, Svájc és Liechtenstein. A határellenőrzés azonban az osztrák–magyar határon fennmarad.
 • Az Austrian Airlines 2020. június 15-én újból megkezdte kereskedelmi járatainak üzemeltetését Bécsből, Európán belüli vagy ahhoz közeli úticélokra.  De előreláthatólag augusztus végéig nem indítja újra budapesti járatát.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Turisztikai célokra a szállodákat 2020. május 29. óta folyamatosan nyitják meg újra. A vendégeknek arcmaszkokat kell viselniük a szálloda nyilvános területein. A reggelit a szobában kell elfogyasztani.
  Éttermek, bárok, kávézók fogadnak vendégeket, de asztalonként csak 4 fő megengedett. Csoportfoglalás nem lehetséges. A pincéreknek maszkot kell viselniük, de az vendégeknek ez nem kötelező.
  Több turisztikai látványosságot is megnyitottak 2020. június 6-tól, például a Schönbrunn palota, a Duna-hajók körútja, a Prater, a Mozart-ház Salzburgban. A látogatóknak maszk viselése és a minimum 1 méter távolság tartása kötelező.
  Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön arcmaszkot kell viselni, és 1 méter távolságot be kell tartani.

 

 

Belgium

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Augusztus 1-től a Belgiumba történő beutazás előtt kötelező egy online űrlap kitöltése, amelyben nyilatkozni kell a beutazás előtti külföldi tartózkodás részleteiről. A belga hatóságok szankcionálhatják az űrlap kitöltésének elmulasztását!
  Az űrlap kitöltése a beutazás előtt legfeljebb 48 órával kötelező az alábbi kategóriákba tartozóknak függetlenül állampolgárságuktól, illetve attól, hogy mely országból érkeznek Belgium területére:

minden, repülővel vagy hajóval Belgium területére érkező személynek;minden Belgiumba érkező személynek (függetlenül az utazás módjától), aki 48 óránál hosszabb ideig szándékozik Belgium területén tartózkodni, vagy, aki korábban Belgiumból indulva 48 óránál hosszabb ideig tartózkodott külföldön.

A repülővel történő beutazás előtt az indulási repülőtéren az űrlapot a beszállás előtt fel kell mutatni.

Az űrlap elérhető angol, francia, holland és német nyelven a következő linken: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form

 • Június 15-től megnyitotta határait az Európai Unió tagállamai (hozzáértve az Egyesült Királyságot is), számára. Az említett országokból való beutazást Belgiumba, valamint az ezekbe az országokba irányuló utazást engedélyezik. Utóbbi esetben felhívják a figyelmet, hogy az utazást megelőzően szükséges tájékozódni a célországban érvényes beutazási feltételekről.
 • Júniustól fokozatosan újraindítja belgiumi járatait Budapestről a Wizz Air, a Brussels Airlines és a Ryanair is.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák üzemelnek, de éttermei nem fogadnak vendéget, a közösségi és rekreációs területeik zárva vannak. Más turisztikai szálláshelyek továbbra is zárva vannak.
 • Június 18-tól Belgiumon belül pár napos kirándulások, szabadidős és kikapcsolódási tevékenységek engedélyezettek.
 • A kávézók, éttermek és bárok bezártak, a tilalom a teraszokra is vonatkozik. A házhozszállítás és az elvitel nem tiltott.
 • Az élelmiszerboltok üzemelnek, más típusú üzletek jelenleg be vannak zárva.

 

 

Bulgária

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba. 

 • 2020. július 14. óta a Kulata - Promachonasz határátkelőhelyen, minden Görögországba beutazni szándékozó személynek, a belépéstől számított 3 napnál (72 óránál) nem régebbi koronavírus teszt (PCR) negatív eredményével engedik a beutazást a görög hatóságok
 • Az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan Bulgária-Magyarország közötti közvetlen légijáratok törlésre kerültek. Utazás előtt, a járat indulásáról kérjük egyeztessenek az érintett légitársaságokkal.

 • Június 1-től az EU- és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek az ország területére.  Az országba történő belépéskor mindenkinek nyilatkozatot kell kitöltenie.

 • A burgaszi repülőtér kivételével, a bulgáriai repterek (Szófia, Várna)  továbbra is fogadják a nemzetközi járatokat, indulás előtt azonban mindenképp tájékozódjanak a járat pontos indulására/esetleges törlésére vonatkozóan. A reptereken szigorították az ellenőrzést.
 • Bolgár-Görög határon a nagyobb határátkelők (pl. Kulata) a teherforgalom előtt nyitva állnak. Az ország területére görög és más EU-s tagállamok polgárai, valamint az EU-ban tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be.
 • A Görögországba utazó magyar állampolgárok jelenleg Észak-Macedónia elkerülésével, Bulgárián keresztül tudnak tranzitálni.

 

 

 

Ciprus

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 20-tól Magyarország állampolgároknak nincs szükség koronavírus teszt elvégzésére ciprusi beutazáshoz. Az érkező utasok körében azonban szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. 
 • Amennyiben az utazónak a szigeten tartózkodás alatt lesz pozitív a koronavírus tesztje, a kormány fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. Egy 100 férőhelyes COVID-19 kórház áll majd azon utasok rendelkezésére, akiknek a tesztje pozitív lett. Emellett egy 112 ágyas 200 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ápolási egység fogadja majd a kritikus tünetekkel rendelkezőket. A pozitív teszteredményt produkáló utasok közeli kontaktjait 500 fő befogadására alkalmas karanténszállodákban helyezik el.
 • A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen fel kell tölteni az utazáshoz szükséges dokumentumokat. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Távozáskor az utasoknak egy elektronikus jóváhagyást kell bemutatniuk, amelyet a Ciprusi Köztársaság ad ki szintén a platformon keresztül. 
 • A Fligh Passt érkezés előtt legkésőbb 24 órával kell kitölteni, ezen a linken érhető el: https://cyprusflightpass.gov.cy/
 • A Ciprusi Köztársaságban jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az északi területre kizárólag ciprusi állampolgárok és a Ciprusi Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek át. A turisták számára az átkelés tilos!
   

 

 

Csehország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Az országból hazatérő magyar állampolgárok mentesülnek a hatósági házi karantén kötelezettsége alól. Az ellenőrzést a határon a szlovák rendőrök végzik.

Prága fő repülőterére, valamint az ország nemzetközi repülőtereire (Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Pardubice és Prága-Kbely) engedélyezték a schengeni belüli járatok megújítását.

 • Május 26-tól a cseh-német, a cseh-osztrák és cseh-szlovák határon minden közúti és vasúti átkelőhely használható. 
  A nemzetközi vasúti és busz járatokat korábban leállították meghatározatlan időre, ezek újraindítása fokozatosan zajlik. 
 • Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:
 • Minden szálloda és hostel, üzlet, étterem és bár, az összes turisztikai látványosság 2020. május 25-től nyitva tart.
  A cseh hatóságok  fokozatosan feloldották a kulturális, sportrendezvényeket, koncerteket., nevezetességek látogathatóságát érintő korlátozásokat, ezek teljes kivezetésére júliusig kerül sor.
 • Az üzletek, szolgáltatások, bevásárlóközpontok nyitvatartása, működése május végére visszaállt a szokott rendbe .
  A beltéri és kültéri rendezvények részvételét  – megfelelő járványügyi helyzet esetén – május 25-től 300 főben, június 8-tól 500 főben, június 22-től 1000 főben maximalizálják.
 • A tömegközlekedési eszközökön a maszk viselete kötelező.

 

 

Dánia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • 2020. június 27-én a dán határellenőrzések részlegesen feloldásra kerültek.
  A 2020. június 25-i adatok alapján a magyarországi járványügyi helyzet és statisztikák a „nyitható ország” kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel lehetővé válik magyar állampolgárok számára a Királyság területére való belépés alapos indok nélkül.  
  A Wizz Air újra indította Malmö-Budapest menetrendszerinti járatait, a Ryanair újra repül Koppenhágából Budapestre, augusztustól tervezi beindítani Billund Budapest járatait.
  Amennyiben a beutazás turizmus céljából történik, a belépés feltétele érvényes útiokmányon túl, egy minimum 6 éjszakáról szóló foglalási igazolás felmutatása. A szálláshely lehet szálloda, nyaraló, kemping, magántulajdonban álló ingatlan, stb. 
  A dán hatóságok engedélyezik azon EU/EGT állampolgárok számára a tranzitot, akiknek hazajutás céljából kell átutazniuk Dánián! A tranzitra 24 óra áll rendelkezésre.
  Kötelező egészségügyi szűrés nincs bevezetve a határokon, de 2020. június 15-től kezdődően szúrópróba szerűen lehet rá számítani. 
  Dániához hasonlóan, 2020. június 27-től Feröerre magyar állampolgárok szabadon beutazhatnak a szigetországba. Belépéskor kötelező COVID19 szűrésen esnek át az érkezők, 12 éves kor felett (2020. július 11-ig ingyenesen). Az eredmény kimutatásáig (általánosságban még aznap estig beérkezik) az érintettek számára az otthoni karantén kötelező. Részletes információk: https://corona.fo/?_l=en
 • 2020. június 15-én Grönland szintén feloldotta határain a korábban bevezetett korlátozásokat, ám a beutazási feltételek eltérőek Dániától vagy Feröertől. Külföldi állampolgár beutazásának feltétele egyrészt egy úgynevezett Sumut formanyomtatvány előzetes kitöltése https://sumut2020.gl/Instructions/EditInstructions
 • beküldése, majd az arra kapott visszaigazoló email felmutatása, valamint egy 5 napnál nem régebbi, negatív COVID-19 teszt bemutatása. A 14 napos karanténkötelezettség továbbra is fenn áll minden külföldről belépő személlyel szemben, ám öt nap után felülvizsgálható újabb teszt elvégzésével. Részletes információk: https://www.nun.gl/   

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A dán szállodákat és éttermeket tömörítő szövetség szigorú Covid-19 szabályrendszert vezetett be, melyben kitérnek a biztonságos távolságtartás betartatásától, az elvárt takarítási és fertőtlenítési szabályokig
 • Az éttermek, bárok nyitva vannak, leginkább a szabadtéri. A vendégek kötelesek betartani az előírt távolságot egymástól.
  A főbb látványosságok, üzletek, bevásárlóközpontok nyitva vannak.

 

 

Észak- Macedónia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től piros jelzéssel került besorolásba. 

 • Június 26- tól feltétel nélkül megnyíltak az országhatárok, beleértve minden határátkelőt. A korábbi, külföldi állampolgárok belépésére vonatkozó korlátozások hatályukat vesztették, így külföldi állampolgárok PCR teszt és karantén kötelezettség nélkül beléphetnek az országba. 
 • Július 21-én (információk szerint egyelőre augusztus 4-ig) Görögország megnyitotta a Bogorodica/Evzoni közúti határátkelőt Észak-Macedónia irányába azonban kizárólag áruszállítás/nemzetközi fuvarozás, sürgősségi egészségügyi ellátás végző járművek (mentők), illetve a Görögországban tartózkodási/munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint görög állampolgárok előtt.
 • Görögország ugyanakkor Észak-Macedóniával közös határait továbbra sem nyitotta meg, így magyar állampolgárok a jelenlegi helyzetben továbbra sem tudnak Görögország irányába tranzitálni Észak-Macedónián keresztül.
 • Július 1- től újra üzemel a szkopjei és az ohridi nemzetközi repülőtér, az utasforgalomra különleges, a szokásosnál jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak. 

 

 

Észtország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 1-től Észtországba beutazhatnak az EU, a Schengen-tagállamok és az Egyesült Királyság állampolgárai karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben: nincsenek koronavírusos tüneteik, és  ahonnan beutaztak, abban az országban kevesebb, mint 15 fertőzött volt 100.000 lakosra a beutazást megelőző 14 napban,
 • Az észt külügyminisztérium 2020. május 29-i nyilvántartása szerint Magyarországon az elmúlt 14 napban a 100.000 főre eső új fertőzések száma 3,92, ezért a magyar állampolgárok a fenti, könnyített feltételek mellett utazhatnak be Észtországba június 1-től.

Az érintett országokat minden pénteki napon felülvizsgálják, és az észt külügyminisztérium alábbi honlapján közzéteszik

https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers-arriving-europe

 

 

Finnország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 13-tól egy sor országból határellenőrzés és karantén kötelezettség nélkül lehet beutazni Finnországba bármilyen céllal, így Magyarországról is. A rendelkezés nem állampolgárság szerint különbözteti meg a beutazókat, hanem a beutazási országok szerint. Így pl. egy Magyarországról érkező szerb állampolgár is korlátozások nélkül beutazhat

  A Finnair elindította közvetlen járatait Finnország és Magyarország között.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák nyitva vannak.
 • Kulturális rendezvények maximum 500 fő részvételéig tarthatók meg.
  Az éttermek, bárok nyitva a besléő terek foglaltsága maximum ¾ lehet. A szabadtéri ülőhely kapacitásra nincs korlátozás, de a vendégek kötelesek betartani az előírt távolságot egymástól.
 • A főbb látványosságok, üzletek, bevásárlóközpontok nyitva vannak.
 • A tömegközlekedés a megszokott módon üzemel, de az utasoknak be kell tartani a biztonságos távolságot egymástól. 

 

 

 

Franciaország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 15-től megnyitotta  határait és feloldották a Covid-19 miatt életbe léptetett mozgáskorlátozásokat (szárazföldi, légi és vízi) az európai uniós állampolgárok előtt. Az Európai Unió tagállamaiból, valamint Andorrából, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból, Svájcból és a Vatikánból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Franciaországba.
 • A Roissy repülőtér (CDG) új normákat állít fel a járatsűrítésekre való felkészülés részeként (az utasok hőmérsékletét valós időben mutató hőkamerák felszerelése). Orly repülőtér várhatóan június 26-án újra megnyílik az utazók elött, az egészségügyi helyzet javulásának és az ágazat felkészülésének függvényében.

    · Air France : június 10-től újraindult a Budapest-Párizs járat, melyet augusztus végéig heti 14 járatra kíván emelni a légitársaság.

    · Wizz Air: Budapestről újraindult a közvetlen Nizza, Bázel-Mulhouse, Párizs Orly járat és elindult egy Párizs Charles de Gaulle járat is.

    · Easyjet : július 1-től újraindult a Lyon, Párizs (CDG), Bázel-Mulhouse és Genf járat.

    · Ryanair : július 1-től újraindult a Párizs Beauvais és a Marseille járat és október végétől a Toulouse és a Bordeaux járat is.

    · Transavia : szeptember 3-tól újraindul a Nantes-i járat.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák 2020. június 2-tól kezdődően nyithattak meg, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat.
  A bárok és éttermek 2020. június 2-án nyithattak meg korlátozásokkal: maximum 10 személy csoportonként, 1 m biztonság az asztalok között, maszk viselete kötelező a személyzet és az vendégek számára, amikor az étteremben mozognak. Bárokban nem engedélyezett álló vendégek kiszolgálása.
  Műemlékek és múzeumok újranyitása: A legtöbb helyszín már nyitva van vagy hamarosan nyílik és általában az alábbi egészségügyi szabályok érvényesek - maszk viselése kötelező, limitált vendégszám beengedése, esetlegesen kötelező on-line jegyvásárlás, kézfertőtlenítők kihelyezése

Franciaország nagy részén a tömegközlekedés 75–80%-on üzemel és maszk viselése kötelező

 

 

Görögország 

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • 2020. július 9-től  a várható érkezés előtt legkésőbb 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/#/ valamint kitölthető a Visit Greece applikáción keresztül egyaránt. A görög hatóságok javasolják, hogy töltsék le ezt az applikációt készülékükre!
 • A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott  utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

 • Görögország szárazföldi határai közül egyelőre csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva. A közúton Görögországba érkező magyar turisták számára fontos észak-macedón-görög határ egyelőre zárva van.  A tengeri utasok számára július 1-től értek véget a korlátozások, bár őket is szúrópróbaszerűen fogják tesztelni.

 • 2020. július 15. óta minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia. Információink szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

 • A görög hatóságok kizárólag a PCR tesztet fogadnak el.  A promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik.

 • Amennyiben a beutazó kizárólag e-mailen kinyomtatott  verzióval rendelkezik, akkor a tesztelés költségeiről kapott számla bemutatását is megkövetelik. A számla nélkül a kinyomtatott verziót nem fogadják el.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodáknak szálláshelyeknek kötelező nyilvántartást kell vezetniük a szállodában tartózkodó személyekről (név, állampolgárság, érkezés és távozás dátuma, elérhetőségek – cím, telefon, e-mail). Az adatokat közegészségügyi okokból megőrzik. Megszűnik a lepedők és a törülközők napi cseréje. A beltéri úszómedencék nem üzemelhetnek. Javasoljuk, hogy tanulmányozzák a szálláshelyük honlapját, amely valószínűleg közzéteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket a szálloda bevezetett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.
 • A múzeumokat a tervek szerint június 15-én nyitották meg. Minden üzlet nyitva van, az éttermek és bárok június 1-től tartanak nyitva.
 • Az országon belüli közúti és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni.
 • A tömegközlekedési eszközökön, kompok, hajók zárt területein, repülőgépeken, valamint a repülőtereken kötelező a maszk viselése. (Amennyiben valaki nem visel maszkot a fenti közlekedési eszközökön, vagy helyiségekben 150 euróra büntethetik.)
   

 

Hollandia 

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Eddig is, ezután is korlátozás nélkül beutazhatunk, a Wizz Air és a KLM is üzemelteti járatait. Légi úton személyforgalomban Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást.
 • Közúton személyforgalomban érkezőkkel szemben szúrópróba szerű ellenőrzések lehetnek, melynek során a beutazás indokoltságát vizsgálják, ennek igazolására alkalmas lehet munkáltató igazolás, munkaszerződés, holland lakcímigazolás vagy egyéb támogató dokumentum.
 • Hollandiában nincsen kötelező hatósági karantén. 
  Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:
 • A szállodák nyitva vannak, a szállóvendégek számára ételt és italt szolgálnak fel.
 • Minden nyilvános eseményt töröltek szeptember 1-jéig. A holland hatóságok kérik, hogy mindenki kerülje a tömeget és mindig tartsa be a másfél méteres távolságot. Amennyiben a távolságot nem lehet megtartani, tilosak a kettőnél több fős csoportosulások. 
 • Június 1-jétől kinyitottak a teraszok, valamint 30 fős létszámig az éttermek, mozik, kávézók, kulturális intézmények, múzeumok és műemlékek, azonban továbbra is mindenhol szükséges a másfél méteres távolság betartása.
 • A tömegközlekedés korlátozottan működik, kötelező a szájmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön. Egyes tömegközlekedési eszközök mindössze 40%-os utaskapacitással üzemelhetnek (ügyelve az emberek közötti másfél méteres távolság megtartására). 
 • A szabályok megsértőire 400-4000 euró összegű pénzbírságot szabhatnak ki.

 

 

Horvátország 

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 12-től a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen. A beutazáskor nem kell külön igazolniuk annak célját, a járványt megelőző feltételek szerint léphetnek be, de továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.
 • Beutazásakor rögzítik az úti célt, a mobiltelefon számot és az e-mail címet. Ehhez külön sávban kell várakozni a határon. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. 

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák nyitva vannak.
 • Újranyitottak a parkok, üzletek, múzeumok.
 • Legfeljebb 40 fő nyilvános gyülekezése megengedett betartva a kötelező távolságot.
 • Megkezdődött a városok közötti tömegközlekedés, beleértve a légi, szárazföldi és vasúti forgalmat, valamint a szigetek hajóinak összeköttetését.

 

 

Írország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • 2020. július 22- től a magyar állampolgárok mentesülnek a karantén alól az Írországba utazást követően
  Budapest és Dublin között fokozatosan újraindították a légiközlekedést.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák és a főbb turisztikai látványosságok 2020. július 20-ig zárva vannak.
 • Az éttermek és kávézók június 29-ig zárva tartanak, míg a pubok 2020. augusztus 10-ig vannak bezárva.
 • A tömegközlekedés csökkentett kapacitással működik.

 

 

Izland

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 15. követően a beutazók választhatnak egy helyszíni teszt, vagy a 14 napos karantén között. Hozott negatív koronavírusos teszt bemutatására nincsen lehetőség. A helyszínen végzett koronavírustesztek költségét, mely 15.000 ISK (kb. 100 EUR), június 15-30. között az izlandi állam állja, július 1-től ez áthárul az utasokra. A teszt elvégzése után az országba érkező turisták tovább utazhatnak szállásukra, de az elektronikusan megküldött eredményéig korlátozniuk kell mozgásukat. A tesztek eredménye 24 órán belül készül el, és Keflavík nemzetközi repülőtéren ill. Seyðisfjörður kompkikötőben van lehetősége elvégezni az Izlandra érkezőknek. 

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák és a főbb turisztikai látványosságok nyitva vannak.
 • A boltok és bárok, kávézók, éttermek nyitva vannak, a távolsági intézkedéseket be kell tartani.
 • A tömegközlekedés folyamatosan üzemel, távolsági szabályokat be kell tartani.

 

 

Koszovó

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től piros jelzéssel került besorolásba. 

 • A reptér június 28- tól üzemel, a reptéri beutazáshoz négy napnál nem régebbi, negatív COVID-19 teszt felmutatása ajánlott, de nem kötelező, karantén nincs.
 • Június 8-tól megszűnt a beutazók számára elrendelt házi karantén, a belépőket kötelező orvosi vizsgálatnak vetik alá,  valamint rögzítik adataikat. Jelenleg bármely országból karantén-kötelezettség, illetve negatív teszt nélkül lehet beutazni és átutazni, nincs kijárási tilalom. 

 

 

Lengyelország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 13-tól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légi forgalom is lehetséges a lengyel légtérben.
 • A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk. 

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Az kötelező társadalmi távolság 1,5 méter. Ha nincs lehetőség a társadalmi távolság betartására, az orrot és a szájat szabad levegőn is el kell takarni.
 • Kötelező a védőmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön: autóbuszon, villamosan és vonaton.
 • Ugyancsak maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárló központokban, a piacon, a bankban, a postán, a mozikban, a színházakban, a múzeumokban, az orvosi rendelőkben, a templomban, az iskolában.
 • A távolsági autóbuszokon annyi személy utazhat, amennyi az ülőhelyek száma. A helyi tömegközlekedésben az ülőhelyek számának a felét lehet feltölteni;
 • A szentmiséken és más egyházi rendezvényeken korlátozás nélkül vehetnek részt a hívek, de maszkot kell viselniük.
 • Az éttermekben az asztalok között legalább 2 méteres távolságnak kell lennie, és a fogyasztás idején kívül a vendégnek is védőmaszkot kell viselnie.

 

Lettország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Lettországban 2020. június 10-vel kezdődően megszűnt a rendkívüli állapot, azonban egyes korlátozások továbbra is fennmaradnak. A kormány engedélyezi az EU, az EGT és Svájc állampolgárainak, valamint az ott állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek, így a magyar állampolgároknak is a Lettországba történő beutazást.
 • A legtöbb európai ország, így Magyarország lakosa esetében már nem kell alkalmazni a 14 napos karantén követelményét.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Vendéglátóipari egységekben biztosítani kell az 1fő/4m2 követelményt. Amennyiben az asztalok között nincs elválasztó pajzs, úgy az éttermekben és kávézókban az asztalok között 2 méteres távolságnak kell lennie. Zárt helyen egy asztalnál legfeljebb 4 (kivétel az egy háztartáson belüliek), míg a szabadban legfeljebb 8 fő ülhet.
 • A kávézók és az éttermek reggel 6.30-tól hajnali 02.00-ig tarthatnak nyitva.
 • A vásárlóknak minden üzletben be kell tartaniuk a 2 méteres távolságot.
 • A tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező az orr és a száj elfedése (sál, zsebkendő is használható), de nem feltétlenül van szükség orvosi maszkra. Ez a helyi és a nemzetközi személyszállítás esetében is követelmény. 

 

 

Litvánia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • A litván kormány döntése alapján engedélyezik a beutazást azon állampolgárok számára, akik olyan országból érkeznek, ahol a napi új megbetegedések száma 100 ezer lakosra számítva kevesebb, mint 15. Ezen országok állampolgáraira nem vonatkozik a 14 napos karantén kötelezettség sem.
 • A jelenlegi járványügyi adatok alapján Magyarország állampolgárai beutazhatnak az országba karantén kötelezettségek nélkül.

 

 

Málta

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 15-től már 50 országból lehet korlátozásmentesen utazni Máltára, közöttük Magyarországról is. A beutazónak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a belépést megelőző két hétben csak a kedvezményezett országokban tartózkodott.
 • A formanyomtatvány a https://www.maltairport.com/declarationforms/ oldalról letölthető. 

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Az üzletek május 4-én nyitottak újra, a vásárlóknak maszkot kell viselniük.
 • A bárok és éttermek további értesítésig zárva vannak.
 • A tömegközlekedés működik, az utasoknak maszkot kell viselniük.

 

 

Montenegró

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től piros jelzéssel került besorolásba. 

2020. július 22-i hatállyal a montenegrói kormány járványügyi veszélyhelyzetet rendelt el az ország egész területére. Az ország egész területén a turisták számára is kötelező bel- és kültéren a maszkok viselése! Beltéren egyidőben legfeljebb 20 fő (10 négyzetméterenként 1 ember), kültéren 40 fő tartózkodhat. 

 • Június 1-től magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak közúton Montenegróba. 
 • A Rožaje közigazgatási egységében szigorúbb előírások vannak életben: tilos a 2 főt meghaladó gyülekezés, csoportosulás, kivéve közeli családtagokat; nyílt- és zárt térben kötelező maszkviselés; a Vuca-Godovo (Montenegró-Szerbia) határátkelő zárva;

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Beltéren (boltok, benzinkút, repülőtér stb.), valamint taxiban kötelező a maszkviselés! Sorban állásnál kötelező a kétméteres távolság betartása, melyet festett csíkok jeleznek. Boltokban, bevásárlóközpontokban, postán és hivatali helyiségeiben be- és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, továbbá 10 négyzetméterenként 1 ember tartózkodhat. A szabályok betartását biztonsági őrök ellenőrzik az ajtónál.
  Éttermekben, kávézókban legfeljebb 4 fő ülhet egy asztalnál, kivéve, ha közeli családtagok. Az asztalok között 2 méteres távolságot kell tartani. Kézfertőtlenítés kötelező be- és kilépéskor.
 • Strandokon, fürdőhelyiségen a napozóágyak között tartani kell a 2 méteres távolságot. 
 • A tömegközlekedési eszközökön kizárólag az ülőhelyek használhatóak.

 

 

Nagy- Britannia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba. 

 • Július 10- től számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Nagy- Britanniába. A karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek a brit karanténelőírás alól mentesített országok listáján. Jelenleg Portugália, Svédország, az Egyesült Államok, Kína, a közép- és kelet-európai EU-országok közül Bulgária és Románia nem szerepel a listán. forrás: portfolio.hu

 

 

Németország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 06.   reggel 8 órától megszűntek a Magyarország és Németország közötti személy forgalomra vonatkozó személyi korlátozások.
 • Az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal közös határokat 2020. június 15-től újból megnyitották.
 • A Lufthansa 2020. júniusától fokozatosan új 80 útvonalat vezet be újra. A budapesti járatok június elején indultak újra, korlátozott kapacitással.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák csökkentett kapacitással egész Németországban kinyithatnak. A svédasztalos reggeli nem engedélyezett, de az ültetett reggeli vagy reggelizés a szobában igen.
 • Az éttermi létesítmények csak csökkentett szinten működhetnek. Gyógyfürdő, uszoda vagy szauna továbbra is zárva vannak.
 • Számos német turisztikai látványosságot nyitottak meg korlátozott számú látogatóval, például a rajnai, berlini, hamburgi folyójárásokat, a Pergamon Múzeumot, a Neuschwanstein kastélyt vagy a Kölni székesegyházat. Csoportos foglalás nem lehetséges. Kötelező maszkot viselni, és a többi látogatótól való távolságot - legalább 1,5 méter- kell tartani.
 • Azok az éttermek, amelyek már korlátozott kapacitással nyitnak meg, asztalonként csak 4 fővel, a 1,5 méteres távolság betartásával működhetnek, a személyzetnek kötelező maszkot viselnie. Csoportos foglalás továbbra sem lehetséges.
  A bárok 2020. június 2-tól kezdődően nyithattak.
 • Az üzletek szokásos nyitvatartási időben működnek, de az ügyfeleknek maszkot kell viselniük és 1,5 méteres biztonsági távolságot kell tartaniuk.
 • A tömegközlekedés a szokásos módon működik, de minden utasnak maszkot kell viselnie és tartania kell az előírt távolságot.

 

 

Norvégia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba.
 • Külföldi állampolgárok augusztus 20-ig csak nyomós indokkal léphetnek be az országba és be kell tartaniuk a karanténra vonatkozó előírásokat.
 • A fő repülőtereket nem zárták le, de csak norvég és skandináv állampolgárokat, valamint Norvégiában élő vagy dolgozó külföldi állampolgárokat engednek be.

 

 

Olaszország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Június 3-tól a korlátozások nélkül lehet Olaszországba és Olaszországon belül utazniuk a magyaroknak. Korlátozás és karanténkötelezettség nincs, de a testhőmérsékletet bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.
 • A repülőterek nyitva vannak, a járatok fokozatosan újraindultak Magyarország és Olaszország között. Vasúti közlekedés szintén működik. Mind az vasútállomások, mind a repülőterek területein be kell tartani távolsági előírásokat és kötelező maszkot és kesztyűt viselni.
 • Személygépkocsiban amennyiben nem egy háztartásban élő személyek utaznak együtt, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Szállodák nagy része zárva van, csak egyes vállalati célokra használt vagy repülőterek vagy állomások közelében lévő hotelek vannak nyitva. A tengerparti és hegyvidéki szálláshelyek várhatóan hamarosan megnyílnak, hogy fogadják a vendégeket. A legtöbb szálloda készen áll a nyitásra.
 • A bárok és éttermek újra nyithatók, a szabályok betartásával.
 • A múzeumok és turisztikai látványosságok 2020. május 19-től nyitva vannak
  A Colosseum, a Vatikáni Múzeumok, valamint a Pompei-i ásatások már nyitva vannak. Az arcmaszk és a távolságtartás kötelező. Az istentiszteleti helyek, mint például az templomok, szintén újra megnyíltak a nagyközönség számára.
 • Minden üzlet nyitva van, az arcmaszk viselete kötelezőek.
 • A tömegközlekedési eszközökön az arcmaszk viselete kötelező.

 

 

Oroszország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba.
 • Augusztus 1-jén részlegesen újraindul Oroszországból a nemzetközi légi személyközlekedés.
 • Oroszország 2020. augusztus 1-jétől újraindítja a nemzetközi légi személyközlekedést Moszkva, Szentpétervár és Rosztov városokból.
 • A döntés értelmében egyelőre három ország (Nagy-Britannia: London; Törökország: Isztambul, Ankara, illetve – augusztus 10-től – Antalya, Bodrum, Dalaman; valamint Tanzánia) lesz elérhető az orosz repülőterekről, az országok listája azonban a későbbiekben várhatóan bővülni fog.
 • Az Oroszországi Föderáció légügyi hatósága szünetelteti a menetrend szerinti személyi légiközlekedést.
 • Elutazni az országból a szárazföldi határokon keresztül a szomszédos EU-tagállamokba, vagy uniós, ill. orosz állampolgárok hazatérése érdekében indított légijáratokkal lehetséges

 

 

Portugália 

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Az EU állampolgárai karantén kötelezettség nélkül beutazhatnak az ország szárazföldi területeire. Ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet-vizsgálatot végezhetnek.
 • Az Azori-szigetekre és Madeirára 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.
  Július 01-től megnyíltak a szárazföldi határok Spanyolország és Portugália között
  A repülőterek nyitva vannak, a légiközlekedés működik.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák nyitását június közepére tervezik.
 • A főbb turisztikai látványosságok korlátozott kapacitással látogathatók.
 • Éttermek, kávézók és pékségek nyitva állnak, és a férőhelyek maximális száma csak 50% lehet.
 • A tömegközlekedés 2/3 kapacitással működik. Arcmaszk viselése kötelező.

 

 

Románia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba.
 • Az országból belépő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.
 • Nem kell karanténba/elkülönítésbe vonulniuk a „zöld zónából” érkezőknek, illetve a „zöld zónán” kívülről érkezőknek, ha az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot a „zöld zónában” tartózkodtak. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé. (Magyarországot jelenleg a zöld zónába sorolják.)

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szabadtéri rendezvények 500 főig, beltéri rendezvények 8 főig megengedettek. A gyalogos forgalomban tilos a 6 főnél nagyobb csoport mozgása. Magánjellegű rendezvényeken engedélyezik zárt térben legfeljebb 20 fő, szabad téren legfeljebb 50 fő részvételét.
 • Június 1-től az éttermek, kávézók, bárok teraszai, valamint a tengerparti strandok kinyithattak, a medencék, edzőtermek, sportkomplexumok működése azonban továbbra is korlátozott. 
 • Június 15-től megnyithattak a bevásárlóközpontokban levő üzletek, kivéve a mozik, a vendéglők, kávézók beltéri részei és a játszóhelyek.
 • Az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.

 

 

Spanyolország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:
Június 21-től az országon belüli (tartományok és megyék közötti) mozgás szabaddá vált, valamint megnyíltak a határok az EU-tagok és a schengeni térség államai előtt.
Július 01-től megnyíltak a szárazföldi határok Spanyolország és Portugália között

 • A repülőterek nyitva vannak és fogadnak járatokat, a budapesti járatok már most is üzemelnek, de teljes kapacitással júliustól várhatóak.
  Utazás előtt legkésőbb 48 órával ki kell tölteni egy formulát, mely ezen a linken érhető el: https://www.spth.gob.es/create.
  Az utas kap egy QR kódot, melyet érkezéskor be kell mutatni.
 • Véget ért Spanyolországban a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet. Június 21. 00:00-től az országon belüli (tartományok és megyék közötti) mozgás szabaddá vált, valamint megnyíltak a határok az EU-tagok és a schengeni térség államai előtt. Kivétel ez alól Portugália, a közös határt Lisszabon kérésére csak július 1-jével nyitják meg
 • A repülőterek nyitva vannak és fogadnak járatokat, a budapesti járatok már most is üzemelnek, de teljes kapacitással júliustól várhatóak.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák jelenleg az egész országban - bizonyos korlátozásokkal- nyitva vannak.
 • A turisztikai attrakciók megnyitása folyamatosan megkezdődik.
 • Üzletek az ország egész területén bizonyos korlátozásokkal nyitva vannak.
 • A tömegközlekedés működik, belföldi utazás lehetséges.

 

 

Svájc

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 6-tól a Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendelnek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 14 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak. A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáján Magyarország nem szerepel, így a közvetlenül Magyarországról Svájcba utazó magyar állampolgárok számára nincs karanténkötelezettség Svájcban, feltéve, hogy a svájci beutazást megelőző 14 napban nem tartózkodtak a listán szereplő országokban vagy területeken. A magas kockázati besorolású országok listája megtalálható itt: https://www.swissinfo.ch/eng/switzerland-publishes-list-of--high-risk--travel-quarantine-countries/45877556
 • 2020. június 15-től a Swiss Airlines megkezdte hosszútávú járatainak üzemeltetését Zürichből például New Yorkba, Mumbaiba, Chicagóba, Tokióba, Hongkongba, Szingapúrba, Bangkokba és Johannesburgba.
 • A nemzetközi vasúti összeköttetések újranyitásáról hamarosan döntenek.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Néhány szálloda már nyitva van, a nyitás folyamatos.
 • A jelentős turisztikai látványosságok előreláthatólag június közepén nyitnak.
 • A vendéglátásban megszűnt az asztalonkénti 4 fős létszámkorlát, de továbbra is csak ülve lehet fogyasztani (4 főnél nagyobb társaságok esetén legalább egy fő elérhetőségeit rögzíteni kell az esetleges későbbi kontaktkutatás érdekében); minden létesítménynek legkésőbb éjfélkor be kell
 • Az összes üzlet 2020. május 11-től nyitva van.
 • A tömegközlekedés rendes menetrend szerint zajlik, maszkok viselése kötelező.

 

 

Svédország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től sárga jelzéssel került besorolásba. 
 • A svéd kormány 2020. március 19-től beutazási korlátozást rendelt el Svédországba. A beutazási korlátozás nem vonatkozik az EU országok állampolgáraira, így a magyar állampolgárokra sem. Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nem rendel el hatósági/kötelező karantént a beutazóknak, bárhonnan is érkeztek. Minden beutazóra az általános járványügyi rendelkezések, ajánlások vonatkoznak.
 • A repülőterek nyitva vannak, a légiközlekedés folyamatos és június közepétől helyre állnak a budapesti járatok is.

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szállodák nyitva vannak.
 • Éttermek, kávézók és bárok nyitottak, de távolságtartási szolgáló intézkedések vannak érvényben.
 • A legtöbb múzeum és színház zárva van, de folyamatos az újranyitás.
 • Az üzletek nyitva vannak, de nyitvatartási ideje korlátozott
 • Parkok, játszóterek, kirándulóhelyek nyitva vannak.
 • A tömegközlekedés korlátozott működik.

 

 

Szlovákia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • 2020. 07. 20- tól Szlovákiába Magyarország, Ausztria, Csehország, Ausztrália, Belgium, Ciprus, Kína, Dánia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Japán, Koreai Köztársaság, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Olaszország és az Egyesült Királyság  (33 biztonságos ország) területéről karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül léphetnek be a Szlovákiában és a megjelölt országokban állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. 
 • Annak, aki a belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a 19 biztonságos ország között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.
 • Fontos, hogy a biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába korlátozás nélkül beutazni, mivel Szlovákia nem állampolgárság, hanem területen tartózkodás alapján engedi, illetve korlátozza területére a belépést.  

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • A szálláshelyek nyitva vannak és fogadnak vendéget.
 • A beltéri vagy kültéri ülőhelyekkel rendelkező éttermek és bárok nyitva vannak.
 • A beltéri és kültéri múzeumok folyamatosan nyitnak a látogatók számára, de a létszámokat korlátozzák.
 • Minden üzlet hétfőtől szombatig nyitva tart.
 • Szlovákia területén lakóhelyen kívül mindenhol kötelező a szájmaszk használata, illetve a felső légutak (orr, száj) eltakarása. Ez alól kivételt képeznek a 2 éves kor alatti gyermekek, az autizmusban szenvedő betegek, valamint a tömegközlekedési eszközök zárt kabinjaiban tartózkodó járművezetők.
 • A tömegközlekedés a megszokott módon üzemel, de maszk viselése kötelező.

 

 

Szlovénia

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Szlovéniába Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás, illetve a tranzitálás. A Pince-Tornyiszentmiklós (autópálya) határátkelőhelynél torlódások alakulhatnak ki.
 • Horvátország felől Magyarország felé történő tranzitálás lehetséges, további szlovéniai tartózkodás esetén – a horvátországi járványügyi helyzetre tekintettel – 14 napos hatósági karantén kötelezettség áll fenn.
 • Július 08-tól sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol 100.000 főre vetített fertőzöttek száma az adott országban eléri a tízet, és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér. Ezen a listán szerepel a múlt hét óta Horvátország, Franciaország és Csehország is. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.
  Zöld listára kerültek azok az országok, ahonnan korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába. Ausztria, Olaszország és Magyarország is ezen a listán szerepel, tehát országunk is a biztonságos országok közé tartozik a koronavírus-járvány szempontjából. A listát két hetente ellenőrzik a szlovén hatóságok. https://www.nijz.si/en/list-countries-crossing-national-borders-without-restrictions

Szálloda, szórakozás, vásárlás, tömegközlekedés:

 • Július 08-tól betiltják a 10 főnél nagyobb rendezvényeket. 50 főig csak külön engedéllyel lehet rendezvényeket tartani.
 • Valamennyi étterem, bár és a 30 szobánál kisebb szállodák kinyithat.
 • Zárt térben arcmaszkot kell viselni, és be kell tartani a biztonságosnak vél 1,5 méter távolságot egymástól. Szintén kötelező a belépés előtti kézfertőtlenítés a kihelyezett fertőtlenítők igénybevételével.
 • A tömegközlekedés a normál rend szerint működik

 

 

Törökország

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től piros jelzéssel került besorolásba. Törökország 2020. június 11-i hatállyal feloldotta a külföldi állampolgárok beutazására (valamint a török állampolgárok Törökországból történő kiutazására) vonatkozó korábbi, a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket, illetve tilalmat.
 • A belépésre jogosult külföldieknek ezek után nem kell kéthetes házi karanténba vonulniuk. Őket – a török állampolgárokkal azonos módon – belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek, és az ezzel kapcsolatos teendőket az Egészségügyi Minisztérium határozza meg. 
 • A THY budapesti járatait július közepétől tervezi újraindítani.
 • A járatok újraindulásakor tilos lesz poggyászt az utastérbe felvinni, annak átlagos súlyával (8 kg) megnövelik a feladható csomag súlyát. 
 • A törökországi belföldi és nemzetközi légi, vasúti, illetve vízi közlekedéshez, minden utasnak szüksége van egy úgynevezett HES kódra (Hayat Eve Sığar), mely kitöltésében segít az isztambuli konzulátus oldala: https://isztambul.mfa.gov.hu/news/tajekoztato-toeroekorszagi-utazashoz-szuekseges-hes-kod-igenylesevel-kapcsolatban?fbclid=IwAR0SWmEt8ReS3KAhyg91-_rKepzgTs0vrYhUwzUFX5ifoBWZCTzIrh2pQss

 

 

 

Ukrajna

 

Beutazási szabályok, lehetőségek:

 • Július 12-től piros jelzéssel került besorolásba. 
 • A 2020. június 17-től érvénybe lépett  új szabályozó alapján Ukrajnába minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet, egyedüli feltétel a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén (megfigyelés) esetleges költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény bemutatása, amely konkrétan tartalmazza a COVID-19 kifejezést. 
Vissza
Kérje ajánlatunkat!