Üdvözöljük a fedélzeten!

Üdvözöljük Önt a fedélzeten!

 

 

A következő oldalakon olyan hasznos tanácsok és információk sorakoznak, amelyeket annak érdekében állítottunk össze, hogy Ön az utazásra megfelelően fel tudjon készülni, és ily módon vakációja még kellemesebben teljék.

 

 

 

UTAZÁSI DOKUMENTUMOK

 

Útlevél/Személyi igazolvány

A Costa hajóutakon való részvétel általános feltétele a hazaérkezés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél megléte.

Azt, hogy az Ön által kiválasztott konkrét hajóúthoz milyen típusú úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges, és hogy az úti okmánynak milyen minimum-érvényességgel kell rendelkeznie, az utazás során érintett országokra vonatkozó úti okmány szabályok határozzák meg. Pl. csak Európai Uniós országokat érintő földközi-tengeri útvonalak esetén elegendő a kártya formátumú személyi igazolvány is, ezen útvonalak esetében az úti okmánynak minimum a hajóút időtartama alatt kell csak érvényesnek lennie.

 

Elektronikus hajójegy

A hajótársaság kb. 2-3 héttel indulás előtt elektronikus hajójegyet állít ki. A hajójegyet mi is elektronikus formában juttatjuk el Önnek. Ha a hajójegy kinyomtatása bárminemű nehézséget okoz, kérjük, jelezze ezt nekünk, és mi szívesen kinyomtatjuk azt. Javasoljuk, hogy a hajójegyben található, bejelentkezéshez (check-in) szükséges adatlapo(ka)t (’Boarding Form’) töltse ki már itthon, hogy a kikötőben ezzel már ne kelljen időt tölteni. A hajójegy többi oldala csupán tájékoztató adatokat tartalmaz, magához a check-in folyamatához nem szükséges.

 

Néhány szó a jegyben található csomagcímkéről. A kikötőben minden egyes feladandó csomagra csomagcímkét kell ragasztani, hogy a kikötői rakodószemélyzet tudja, hogy melyik kabinba kell eljuttatni az adott csomagot. A biztonság kedvéért szíveskedjék a jeggyel küldött csomagcímkéket is kinyomtatni (elég annyi példány, ahány feladandó csomag lesz), de felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kikötőben az utasokat fogadó Costa hostesseknél mindig van bianco, öntapadós csomagcímke. Ezek a hagyományos, öntapadós címkék kibírják a csomagrakodás "fáradalmait”, azaz a kikötői csomagraktérből a kabinokig vezető utat. A kikötőben kapott bianco csomagcímkékre a hostessek írják rá a kabinszámot.

 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás

A megfelelő utasbiztosítás fontosságára ehelyütt is felhívjuk szíves figyelmét. Utasaink számos utasbiztosítási lehetőség közül választhatnak.

Hajóútra induló utasaink számára a magyar utasbiztosítások közül az EUB (Európai Utazási Biztosító Zrt.) új, kifejezetten tengeri hajóutakra kialakított Air&Cruise termékeit (Air&Cruise Top, Air&Cruise Extra) ajánljuk.

Az EUB Biztosító az Air&Cruise Top vonatkozásában a Tengerpart Top, Air & Cruise Extra vonatkozásában a Tengerpart Extra termék szolgáltatásait, valamint a következő kiegészítő szolgáltatások teljesítését vállalja:

- Továbbutazás vagy a hazaszállítás biztosítása, ha szárazföldi orvosi ellátás miatt a hajóút félbeszakad

- Mentőhelikopteres szállítás külföldi kórházba

- Hajótársaság kezelésében sérült poggyászokra vonatkozó térítés

- Kiemelt poggyászbiztosítási limit a hajótársaság kezelésében történt károkra

 

A hajótársaság is kínál utasbiztosítási szolgáltatást. A Costa Cruises utasbiztosító partnere az Allianz Global Assistance. A biztosítás díja 11 euró/fő. A Costa biztosítás csak a hajóút lefoglalásával egyidejűleg köthető meg, később nem.

A Costa-biztosítás csak a hajóút időtartamára érvényes, és a hajó fedélzetén illetve a Costa által szervezett parti kirándulásokon nyújt védettséget.

Eltérően a magyar utazási biztosítási gyakorlattól külföldi biztosító cégek biztosítási szerződéseiben gyakorta – így van ez a Costával szerződésben álló Allianz Global Assistance esetében is – szerepel az önrész fogalma. A biztosítottnak káreseményenként különböző nagyságú önrészt kell viselnie.

 

Vízuminformációk

A Costa földközi-tengeri és észak-európai útvonalai között van néhány, amely olyan célállomást is érint (pl. Szentpétervár/Oroszország), amelyeknél a magyar állampolgárok számára vízum szükséges. Ezekben az országokban Ön a következő lehetőségek közül választhat: Ha Ön részt vesz a hajótársaság által szervezett fakultatív programok valamelyikén és csak ezen szervezett programok keretében hagyja el a hajót, nem szükséges vízumot beszereznie. Ha viszont Ön az egyéni programok híve és az adott kikötővárost egyénileg kívánja megismerni, akkor a hajóút indulási napjától érvényes turista vízummal kell rendelkeznie. Érvényes vízum megléte nélkül egyéni program keretében Ön az adott kikötővárosban nem hagyhatja el a hajó fedélzetét. Tranzit vízum nem elegendő.


 

UTAZÁS AZ INDULÁSI KIKÖTŐBE

 

Jó tanácsok autóval utazóknak

A mediterrán hajóutak kiindulási kikötőibe, azaz Velencébe, Savonába és Civitavecchiába a legtöbb utasunk személyautóval utazik. Az útiterv összeállításakor célszerű segítségül hívni az internet útvonaltervező oldalait is (pl. www.viamichelin.com), melyek segítenek a legoptimálisabb útvonal kiválasztásában, továbbá tájékoztatást nyújtanak az autópálya költségekről és az autóút várható időtartamáról, stb.


A parkolás díja személyautó esetén Velencében kb. 15 euró/nap, Savonában és Civitavecchiában kb. 12 euró/nap, melyet helyben kell kifizetni. A díjfizetés időpontja kikötőnként különböző: Savonában és Civitavecchiában megérkezéskor, a parkoló elfoglalásakor, míg Velencében a hajóutat követően, a parkoló elhagyásakor kell fizetni. A Costa honlapján (www.costacruise.com) , az ’Already booked’ menüpont ’Port information’ és ’Parking’ fejezetében Ön további hasznos információkat találhat a Costa hajóutak indulási kikötőire vonatkozóan (megközelítés, parkolási információk, stb.).

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a parkolót üzemeltető társaságok minden kikötőben a Costa hajótársaságtól függetlenül működő cégek, az esetlegesen előforduló káreseményekért sem a hajótársaság, sem a Tensi Kft. nem vállal felelősséget. A káreseményekkel kapcsolatos utólagos ügyintézés a gépjármű tulajdonosa és a parkolót üzemeltető társaság között közvetlenül történik.

 

Jó tanácsok repülőgéppel és vonattal utazóknak

Kérjük, legyen körültekintő a repülőjáratok, ill. vonatok kiválasztásánál – célszerű legalább 3-4 órával a hajóút indulása előtt megérkezni a kikötőbe, és javasoljuk, hogy a hazainduló járat kiválasztásánál még ennél is több időt hagyjon a kikötési időpont és a repülőgép/vonat indulása között.

 

A repülőjáratokon az engedélyezett feladható poggyász súlykeret turistaosztályon általában max. 20 kg, business osztályon max. 30 kg. A szabad súlykereten felüli poggyász után pótdíjat (túlsúly) kell fizetni. Ennek mértéke a célállomástól függ. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kézipoggyászban veszélyesnek ítélt tárgyak (szúró és vágóeszközök, pl. olló, kés, borotvapenge, aeroszol-tartály, manikűrkészlet, jégcsákány, hegymászóbot) egyáltalán nem szállíthatók.

 

Az Európai Unió országainak repülőtereiről induló járatokon a kézipoggyászokra vonatkozóan szigorú biztonsági előírások érvényesek – tekintet nélkül a célállomásra. A biztonsági előírások a kézipoggyász maximális méretére, illetve a fedélzetre felvihető folyadékokra helyezik a hangsúlyt. Részletes információk a légitársaságok honlapján találhatók.

 

A repülőgéppel/vonattal utazók számára a Costa kedvezményes áron transzfert biztosít a repülőterek/vonatállomások és a kiindulási kikötő között mind az észak-európai, mind a mediterrán hajóutak esetében. A transzferárakról és időpontokról érdeklődjön munkatársainknál!

A választható transzfer útvonalak a mediterrán hajóutak esetében:

Savona/Palacrociere kikötőjébe: Milánóból (Milánó/Malpensa vagy Linate repülőtérről vagy a Központi Pályaudvarról) vagy Genovából (a Cristoforo Colombo repülőtérről és a Principe vasútállomásról)

Velence/Stazione Marittima kikötőjébe: (Velence/Marco Polo repülőtérről)

Civitavecchia kikötőjébe: Rómából (Róma/Fiumicino repülőtérről vagy a Termini Pályaudvarról)

 

Csomagok

A csomagok számát illetően nincs korlátozás, a hajótársaság javaslat az, hogy a vendégek személyenként egy darab poggyászt/bőröndöt vigyenek magukkal az útra. Egészségvédelmi és biztonsági okokból nem vihetők a fedélzetre a következő tárgyak: fegyverek és lőszerek, robbanóanyagok, tűzijátékok és rakéták, sűrített vagy cseppfolyósított gáz (gyúlékony, nem gyúlékony, hűtőgáz jellegű vagy mérgező gázok, illetve könnygáz), pl. hordozható (kemping) gáz, rakétakilövők, startpisztolyok, fertőző vagy mérgező anyagok, maró hatású anyagok, radioaktív anyagok, fegyverként használható tárgyak, árucikkek, valamint élő állatok. Tilos továbbá ételt, italt vinni a fedélzetre mind a kézipoggyászban, mind a feladott (kabinba szállított) poggyászban.

 

 

MINDENKI A FEDÉLZETRE!

 

Mikor szállhatunk be a hajóba?

A beszállás 3-4 órával indulás előtt kezdődik, útvonalanként változik. Az adott esetben érvényes időpont a hajójegyen fel van tüntetve, ezért kérjük Önt, ne feledje el megnézni azt.

A pontos érkezés az utas felelőssége (eltekintve attól az esettől, amikor a Costa szállítja a beszállás helyszínére az utast). Amennyiben legalább egy órával a hajó indulása előtt az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaságnak jogában áll feltételezni, hogy az utas nem szándékozik utazni. Törlik a nevére szóló foglalást és 100%-os lemondási díjat számítanak fel, azaz az utast visszatérítés nem illeti meg.

 

Hol és hogyan történik az utasfelvétel (check-in)?

A kikötőbe érkezés után először le kell adni a bőröndcímkével ellátott csomagokat a Costa hostesseknek (Baggage Delivery Point). Az utasterminál épületében Ön kap egy check-in hívószámot. A Costa check-in pultoknál ezt a számot kell majd figyelni, ez a hívószám segít, hogy az utasfelvétel gördülékenyen, felesleges sorban állás nélkül történjen.

Készítse elő útlevelét, hajójegyét a kitöltött adatlappal (Boarding Form), és amikor a hangosbeszélő az Ön sorszámát hívja, fáradjon oda a check-in pultokhoz.

A Costa munkatársai ellenőrzik a hajójegyet és az útlevelet, s Ön máris felszállhat a hajóra. Kabinkulcsként egy kártya szolgál, ez az Ön kabinjában lesz elhelyezve. A csomagokat a beszállást követő egy órán belül szállítja a kabinba a kabinszemélyzet.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2008 szeptemberében bevezetett új egészségügyi és biztonsági szabályok alapján szigorúan tilos bármiféle italt (folyadékot) vagy élelmiszert felvinni a fedélzetre. A szabályozás a kézipoggyászra és a feladott csomagokra egyaránt vonatkozik. Kivételt képeznek a személyes testápoló szerek (pl. sampon, naptej stb.), babaápoló termékek és folyékony orvosságok. A kikötési pontokon vásárolt ételeket és italokat sem szabad felvinni a fedélzetre. A parton vásárolt helyi specialitásokat a hajó személyzete átveszi megőrzésre, és a hajóút végén juttatja vissza.

 

Costa Card – Vendégkártya

A Costa Card hármas funkciót tölt be:

- Személyazonosító kártya, amelyet Önnek minden be- és leszállásnál az útlevéllel együtt fel kell mutatnia. Kérjük, vigyázzon rá! Ha a kártya mégis elveszne, a Recepción készítenek Önnek egy újat, és érvénytelenítik az előzőt.

- A Costa Card „házi” hitelkártyaként is működik, tehát akkor is fel kell mutatnia, amikor a hajón vásárol, az étkezésekhez kér egy italt stb. Vásárlásának, fogyasztásának összege automatikusan megjelenik az Ön Costa számláján, amelynek kiegyenlítésére a hajóút végén kerül sor. (A hajóút során nincs készpénzforgalom - a kaszinó kivételével.)

- A Costa Card az Ön szobakulcsa is.

 

Premium kedvezmény

Premium és Samsara kategóriájú kabin, ill. lakosztály foglalása esetén Ön 10% Premium kedvezmény igénybevételére re jogosult következő hajóútja foglalásakor abban az esetben, ha következő hajóútja alkalmával is Premium (vagy magasabb) kategóriájú kabint foglal. A kedvezmény alapja a kabinár; a kikötői illetékre, borravalóra és egyéb előre megrendelt szolgáltatásokra (pl. italcsomagok, transzferek, repülőjegy, stb.) nem vonatkozik. Kabinonként és hajóutanként egy Premium kedvezmény használható fel. A kedvezményt kizárólag felnőttek vehetik igénybe.

A Premium kedvezménynek nincs pénzértéke, összege nem téríthető vissza és a kedvezmény nem értékesíthető. Nem használható fel a fedélzeten árucikkek vagy szolgáltatások vásárlására vagy parti kirándulások kifizetésére. Kizárólag új, egyéni foglalások készítésénél érvényesíthető (csoportos foglalásoknál nem), visszamenőleg nem vehető igénybe.

 

A 10% Premium kedvezmény a következő, a kedvezményre jogosító hajóút befejezését követő 1 éven belül induló hajóút árából érvényesíthető Premium (vagy magasabb kategóriájú) kabin foglalása esetén (a világkörüli hajóutakra és annak szakaszaira, ill. a távol-keleti hajóutakra a kedvezmény nem vonatkozik). A kedvezmény kombinálható a Pronto ár, ill. Today’s Deal díjtétellel és a CostaClub törzsutas-kedvezménnyel, de nem kombinálható különféle kedvezményre jogosító voucherekkel és egyéb promóciókkal.

 

Figyelem! Ahhoz, hogy Ön megkapja a Premium kedvezményt és következő hajóútjánál felhasználhassa, legkésőbb hajóútja végéig meg kell adnia a Costa hajótársaság számára e-mail címét és/vagy mobiltelefonja számát a hajótársaság által biztosított csatornákon (pl. a beszállókártya kitöltésével vagy a web check-in szolgáltatás igénybevételével; a www.costacruise.com weboldalon, a MyCosta felületen történő regisztráció útján; a fedélzeti interaktív standok (totemek) használatával vagy a hajóút folyamán a CostaClubba (törzsutas-program) történő jelentkezéssel.

Figyelem! A Premium kedvezmény megszerzéséhez szükséges információk megadására a hajóút befejeződését követően nincs mód.

 

 

AZ „ÚSZÓ SZÁLLODA”

 

Recepció – Információs pult

24 órás recepciós szolgálat áll az utasok rendelkezésére. Ön itt ellenőrizheti házi bankszámláját, érdeklődhet a fedélzeti szolgáltatások iránt, kérhet ébresztőt stb., ugyanúgy, ahogy egy szállodai recepción. A Recepción több nyelven (angol, német, francia, olasz, spanyol) beszélő munkatársak dolgoznak.

 

A kabin

A kabinokban a légkondicionálás szabályozható. Hajszárító minden kabinban van, általában az íróasztal fiókjában található. A kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, melynek kezelése egyszerű. Ha Önnek kényelmesebb, választhatja a Recepción található széfszolgáltatást is. Biztonsági okokból vasaló nincs a kabinban és nem is vihető fel a hajóra. Ablakos kabinok esetén – szintén biztonsági okokból – az ablak nem nyitható.

Az Ön kényelmét a kabinszemélyzet biztosítja.

A kabinban talál majd egy többnyelvű információs füzetet, a szobaszervíz és a minibár étlapját, a kabinba kérhető reggeli étlapját, a ruhatisztító árlistáját stb.

 

Szobaszervíz

A szobaszervíz étlapjából Ön reggelit (szűkített választékú, ún. kontinentális reggelit), napközben pedig italokat és snack-eket is rendelhet az étlapon való bejelöléssel. Ebéd és vacsora csak rendkívüli esetekben (pl. betegség) szolgálható fel kabinban.

 

Reggeli a kabinban

Ha a kabinban szeretne reggelizni, a kabinban elhelyezett menülistán be kell jelölnie a kért reggelit, és lefekvés előtt elhelyezni azt a kabinajtón. A kabinban felszolgálásra kerülő reggeli ún. kontinentális, azaz szűkített választékot tartalmazó reggeli, felszolgálásáért díjat kell fizetni.

 

Elektromos áram

A fedélzeten 220V-os feszültségen működtethetők az elektromos készülékek. A konnektorok a Magyarországon is használt szabványnak megfelelőek. A fürdőszobában csak a borotvát szabad használni.

 

Nemzetközi telefonhívások

A hajón lévő műholdas telekommunikációs rendszer segítségével Ön a világ bármely pontjára telefonálhat családjának, barátainak.


Mobiltelefonok használata

Az európai hajóutak esetében általánosan elmondható, hogy a kikötések idején, ill. hajózás közben a szárazföldhöz közeli pontokon a mobiltelefonok jól használhatóak. A Costa és az olasz TIM mobilszolgáltató szerződése alapján az utasok a nyílt tengeren is telefonálhatnak. A speciális szolgáltatás – GSM on the Ship – műholdas kapcsolattal jön létre, ezért a tengeren a szárazföldön érvényes roaming tarifákhoz képest jóval magasabb hívás-, hívásfogadási és üzenetküldési díjakkal kell számolni. Kérjük, utazása előtt érdeklődjön a hazai mobilszolgáltatóknál, ill. figyelmesen olvassa el a fedélzeten található tájékoztatókat.

 

Televízió és rádió

A tv és rádió csatornák sokasága várja Önt a Costa hajóin. A lehetőségekről a kabinban elhelyezett „műsorrend” tájékoztat.

 

’Diario di bordo’ – a fedélzeti napilap

Ön minden este a kabinjában találja a következő nap hírlevelét. A hírlevél nagy segítséget nyújt Önnek abban, hogy hajóútja során ne maradjon le egy programról sem. A ’Diario di bordo’ olaszul, angolul, németül, franciául és spanyolul is megjelenik. A Costa napi hírlevél rengeteg hasznos információt tartalmaz, az éttermek, bárok nyitvatartási idejétől kezdve, a szórakozási lehetőségek felsorolásán át a napi öltözködési tanácsokig.

 

Dohányzás a fedélzeten

A Costa hajótársaság az alábbi irányelveket követi a fedélzeti dohányzás tekintetében. Szigorúan tilos cigarettázni, szivarozni és pipázni a hajók beltéri helyiségeiben, beleértve a kabinokat is. Ez alól a szabály alól csak a dohányzásra egyértelműen kijelölt társalgók (cigar lounges) és szabadtéri fedélzeti részek, valamint a kabinok erkélyei jelentenek kivételt. A dohányzásra kijelölt szabadtéri fedélzeti részeken szélbiztos hamutartók kerülnek elhelyezésre. Nagyon fontos, hogy a vendégek kizárólag az elhelyezett szélbiztos hamutartókban oltsák el a cigarettát, és ne dobják azt a tengerbe.

 

A dohánytermékeket utánzó elektronikus eszközök használata megengedetett a kabinokban és minden dohányzásra kijelölt társalgóban, a fedélzet más nyilvános helyiségeiben, területein azonban nem.

 

Egyes országokban bizonyos korlátozások mellett engedélyezett az elektromos cigaretta használata, más országokban tilos. A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében utazás előtt célszerű tájékozódni a kérdést illetően.

 

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A FEDÉLZETI KÖLTÉSEK KIEGYENLÍTÉSE?

 

A fizetés módja

A számlák kiegyenlítése a hajóút végén készpénzzel vagy bankkártyával történik. Az utasoknak a beszállást követő 48 órán belül dönteniük kell a fizetés módját illetően. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, akkor regisztráltatnia kell azt, ha pedig a készpénzes fizetést választja, akkor letétbe kell helyeznie egy bizonyos összegű készpénzt.

 

Tudnivalók a készpénzes fizetéssel kapcsolatban

A készpénzletét minimális összege felnőttenként 150 euró vagy 150 USA-dollár. Amennyiben a hajóút folyamán a fedélzeti kiadások összege eléri a letétbe helyezett készpénz összegét, Önnek újabb készpénzletétről kell gondoskodnia fedélzeti kiadásai fedezeteként. A kiszállást megelőző nap estéjén Ön megkapja tételes fedélzeti számláját, mely jelzi, hogy pontosan mekkora az a fennmaradó összeg, amelyet be kell fizetnie, illetve vissza kell kapnia.

 

Tudnivalók a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban

A Costa hajók fedélzetén az alábbi dombornyomott bankkártyákat (folyószámla alapú betéti, ill. hitelkártyákat) fogadják el: Visa, American Express, Master Card. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, a hajóút elején, a beszállást követő második nap végéig regisztráltatnia kell bankkártyáját. A hajóút utolsó napján Ön kézhez kapja a kiadásait kimutató tételes számlát, és jóváhagyás esetén a számla összegével megterhelik az Ön bankkártyáját.

 

A bankkártya regisztrációja: on-line bankkártya-érvényesítés

A bankkártya regisztráció/érvényesítés a következőképpen történik: a hajótársaság az on-line fedélzeti rendszerben leolvassa és ellenőrzi a kártyát 1 euró vagy 1 USD lehívásával. Ez a fajta érvényesítés lehetővé teszi a hibás, lejárt vagy lopott hitelkártyák kiszűrését. Abban az esetben, ha a kártyát nem fogadja el a rendszer, Önnek egy másikat kell prezentálnia, vagy a hajóút végén készpénzben kell kifizetnie a felmerült kiadásokat.

 

Utastársak fedélzeti költéseinek garantálása

Mind a készpénzletétnél, mind a bankkártyás fizetésnél él az ún. vendéglátó/vendég (host/guest) lehetőség, ami azt jelenti, hogy Önnek lehetősége van arra, hogy az előírt személyenkénti 150 euró/150 USA dollár készpénzletéttel biztosítsa mind saját, mind pedig az Önnel egy kabinban utazó utastársa(i) költéseit.

 

Folyamatos kártyaellenőrzés

Az elfogadott, azaz a fentiekben jelzett módon regisztrált bankkártyákat a továbbiakban naponta ellenőrzik. Az ellenőrzés tulajdonképpen egy napi egyenlegfigyelés: az on-line fedélzeti rendszer minden nap automatikusan kiadja, s aztán előengedélyt kérve lehívja a kártyáról a fedélzeti kiadások aznapi összegét. Ha az előengedély kérési folyamat során a hajóút során bármikor – fedezethiány vagy más probléma miatt - a kártya elutasításra kerül, új kártyát kell regisztráltatni, vagy az ezt követően felmerülő fedélzeti költségeket készpénzben kell kifizetni. A bankkártya elutasításának általában két oka van: 1) a kiadások meghaladták a kártyakeretet, vagy 2) a pénzlehívás az automatikus eljárás (az on-line bankkártya hálózat) hibájából sikertelen. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a kártyaautomata pusztán a kártya elutasítását jelzi, más adatot – a személyiségjogokra való tekintettel – nem ad meg.

 

 

ÖLTÖZKÖDÉSI TANÁCSOK

 

Hogyan öltözködjünk?

A Costa nem ír elő szigorú öltözködési etikettet. Az öltözködési ajánlásokat a napi információs hírlevél, a ’Diario di bordo’ tartalmazza:

 

Nappali ruházat

’casual’ – hétköznapi fedélzeti öltözet, ill. városnéző, kiránduló ruházat a kikötési pontokon: laza, sportos viselet


Napközben – akár a hajón tartózkodunk, akár kimegyünk a partra – kényelmes, laza viselet és lapos sarkú, kényelmes cipő ajánlott. Javasoljuk, hogy a parti kirándulások idején is kényelmes cipőt viseljen, s legyen Önnél szalmakalap vagy valamilyen más sapka a napsütés ellen. A múzeumok, mecsetek, templomok látogatása során tanácsos (sőt, sok esetben kötelező) a szolid, konzervatív öltözet. A hölgyek nadrágot vagy térd alá érő szoknyát viseljenek, a rövidnadrág és az ujjatlan felsőrész nem megengedett.

 

Esti viselet a vacsorák és az esti programok idejére, mely kétféle lehet: hétköznapi-esti, alkalmi-esti

’informal’ – hétköznapi esti viselet: hölgyeknek blúz, szoknya, nadrágkosztüm, kosztüm vagy hétköznapi ruha, a férfiaknak zakó vagy pulóver, ing, hosszú nadrág

’formal’ - elegáns öltözet (hölgyeknek elegáns ruha vagy kosztüm / férfiaknak öltöny és nyakkendő)

 

A hajón remek sportolási lehetőségek is várják az utasokat, fürdőruhát, edzőcipőt, sportolásra alkalmas ruházatot is érdemes vinni. Strandtörülközőt nem kell itthonról vinni, a hajón való strandoláshoz, szaunázáshoz a hajótársaság biztosítja a strandtörülközőket.

 

A hajó zárt termeiben (hall, éttermek, színháztermek stb.) központilag beállított és szabályozott a légkondicionálás. A nyitott fedélzetről belépve a zárt fedélzet hűvösnek is tűnhet, amit célszerű figyelembe venni a ruhadarabok összeválogatásánál.

 

 

ÉTKEZÉSEK ÉS IALFOGYASZTÁS

 

Étkezések

Az étkezések során Ön gazdag és változatos ételválasztékkal találkozik majd, mely még az igazi ínyenceknek is megelégedésére szolgál. A Costa konyhája a hagyományos olasz ízeket és a nemzetközi szakácsművészet legújabb trendjeit ötvözi.

 

  Reggeli Ebéd Vacsora
Ültetett étkezés az étteremben igen* igen igen
Svédasztalos büfé igen* igen igen**
Szobaszervíz igen*** - -

 

 

* A büféétteremben bőséges, svédasztalos hideg reggeli választék található, míg az ültetett étteremben a büféreggeli választéka mellett meleg ételek (pl. különféle tojásból készült ételek) is fogyaszthatók à la carte rendszerben.

** A hajótársaság 2016-ban bevezette az alternatív büfévacsora szolgáltatást.
*** Classic kategóriájú kabin foglalása esetén térítés ellenében, Premium és magasabb kategóriájú kabinok esetében térítésmentes.

 

Az étteremben Ön elegánsan, a napi étlap alapján à la carte rendszerben reggelizhet, ebédelhet és vacsorázhat, a Costa konyha remek fogásai közül választva. Ha azonban egy könnyedebb, lazább reggelire vagy ebédre vágyik, akkor keresse fel a büfé-éttermet, ahol hideg és meleg előételek, főételek, desszertek közül választhat (svédasztalos étkezés).

 

Az éttermek nyitva tartása a következő: az első reggeliző a korán kelők számára már 06:30-kor nyit, majd a hajó különböző ültetett- és büfééttermei váltott nyitva tartással, rövid szünetekkel egészen estig nyitva tartanak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a különböző éttermek nyitvatartási rendjéről a napi fedélzeti hírlevél (Diario di bordo) nyújt pontos tájékoztatást.

 

 

Italfogyasztás

A büfé rendszerű étkezéseknél Ön az alábbi italokat fogyaszthatja térítésmentesen: a reggelik alkalmával – kávé, tea, jeges víz, gyümölcslevek (narancslé, grapefruitlé), az ebédek és vacsorák alkalmával jeges víz.

Az ültetett ebédek és vacsorák során az italokért fizetni kell. Ugyancsak fizetni kell a bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért is.

 

A vendégek az ültetett étkezések során itallapról választhatják ki, mit kívánnak inni, ill. megvásárolhatják a Costa által ajánlott italcsomagok valamelyikét is. Az italcsomagok segítségével a helyben rendelt italok árához képest költségtakarékos módon (a megtakarítás kb. 20-25%) fogyaszthatók az egyes italcsomagokban található italok.

 

Italcsomagok – pohárbérletek és egyéb italcsomagok

 

Pranzo & Cena pohárbérlet (’by glass’)

Tartalma: borválogatás (fehér-, vörös- és rozé borok), csapolt sör, üdítő italok és ásványvíz.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló- és ültetett éttermek (pohárban történik a felszolgálás).
A Pranzo & Cena italbérlet a felsorolt italok korlátlan fogyasztására jogosít az ebédek és vacsorák során (az ún. fizetős éttermekben nem érvényes).

Ára: 16,99 eurótól/éj/felnőtt, gyermekeknek 7,99 euró/éj/fő.

 

Brindiano pohárbérlet (’by glass’)

Tartalma: az éttermekben borválogatás (fehér-, vörös- és rozé borok), csapolt sör, üdítőitalok és ásványvíz; a bárokban a fentieken felül egyéb alkoholtartalmú, ill. alkoholmentes italok (pl. koktélok) és kávé. A fogyasztható italok körét az italbérlet speciális itallapja tartalmazza.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló- és ültetett éttermek, bárok (pohárban történik a felszolgálás).

A Brindiamo italbérlet a felsorolt italok korlátlan fogyasztására jogosít az ebédek és vacsorák során (az ún. fizetős éttermekben nem érvényes).

Ára: 25,99 eurótól/éj/felnőtt

 

Più Gusto pohárbérlet (’by glass’)

Tartalma: az éttermekben borválogatás (fehér-, vörös- és rozé borok), csapolt sör, üdítőitalok és ásványvíz; a bárokban a fentieken felül egyéb alkoholtartalmú, ill. alkoholmentes italok (pl. koktélok) és kávé. A fogyasztható italok körét az italbérlet speciális itallapja tartalmazza.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló- és ültetett éttermek, bárok (pohárban történik a felszolgálás).

Kitűnő választás a koktélok kedvelői számára: a pohárbérlet 34-féle alkoholos és alkoholmentes koktélt, mixelt és jégkása jellegű italt tartalmaz.

Ára: 28,99 eurótól/éj/felnőtt

 

Intenditore pohárbérlet - All inclusive VIP

Tartalma: az éttermekben borválogatás (fehér-, vörös- és rozé borok), csapolt sör, üdítőitalok és ásványvíz; a bárokban a fentieken felül egyéb alkoholtartalmú, ill. alkoholmentes italok (pl. koktélok) és kávé.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló és ültetett éttermek, bárok, kabin, minibár.

Az Intenditore italcsomag keretében fogyasztható italok értékhatára max. 9 euró/ital a bárok itallapjának árlistája alapján.

Ára: 45,99 eurótól/éj/felnőtt

 

Giovani pohárbérlet

A Giovani pohárbérlet 4-17 éves gyermekek számára elérhető, kombinálandó a felnőtt vendégek számára összeállított pohárbérletek – Brindiamo, Piu' Gusto és Intenditore – valamelyikével. A Giovani italbérlet pohárban felszolgált üdítők korlátlan fogyasztását tartalmazza a csatolt itallap alapján. Minibár-fogyasztásra, ill. kabinban felszolgált italokra az italbérlet nem vonatkozik.

Ára: 16,49 eurótól/éj/fő

 

Figyelem! Fontos tudnivalók, melyek az összes pohárbérlet esetében érvényesek:

a választott pohárbérletet az azonos foglalási szám alatt lévő valamennyi (több foglalási szám esetén pedig az együtt étkező összes) felnőtt és gyermek utas számára a hajóút teljes időtartamára voanatkozóan meg kell rendelni.
egyfajta italból alkalmanként egy pohár ital rendelhető, de a rendelés természetesen többször is megismételhető.
 

 

További italcsomagok

 

’Easy Selection’ bor- és italbérlet

Tartalma: 4 üveg olasz asztali bor (2 vörös + 2 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: 100 euró/bérlet

 

’Classic Selection’ bor- és italbérlet

Tartalma: 6 üveg olasz asztali bor (3 vörös + 3 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: 125 euró/bérlet

 

’Special Selection Save’ bor- és italbérlet

Tartalma: 6 üveg olasz, prémium minőségű asztali bor (3 vörös + 3 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: 155 euró/bérlet

 

Ásványvíz bérlet

Tartalma: 13 üveg ásványvíz (1 literes)

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

Ára: 36 euró/bérlet

 

’Zero Alcohol’ – üdítőital bérlet (korábbi elnevezés: ’Boy & Girls’)

A Costa a gyermekekre és az alkoholmentes italokat előnyben részesítő felnőttekre is gondolt az italbérletek kialakításakor. A ’Zero Alcohol Medium’ italbérlet 20, a Zero Alcohol Large’ italbérlet pedig 40 alkoholmentes ital (üdítő italok, jeges tea, frissen facsart gyümölcslevek, gyümölcsös turmixok és különböző juice-ok, stb.) elfogyasztására jogosít.

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

Ára: medium - 65 euró/bérlet, large - 110 euró/bérlet

 

Sör bérlet

Tartalma: 20 pohár csapolt sör (4 dl-es pohár)

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

Ára: 93,15 euró/bérlet

 

Eszpresszókávé, ill. Capuccino bérlet

Tartalma: 25 csésze eszpresszókávé, ill. capuccino

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

Ára: 45 euró/bérlet, ill. 74 euró/bérlet

 

Az italbérletekről szóló részletes tájékoztatót kérje utazási tanácsadójától!

 

Bárok és kávézók

Üdítők, koktélok és egyéb italok széles választéka áll rendelkezésre a hajó bárjaiban és kávézóiban.

A bárokban vagy az étteremben felszolgált italok után 15%-ot (service charge = felszolgálási díj) számítanak fel, és ez a vásárolt ital árával együtt jelenik meg az Ön számláján.

 

Speciális étrendek

Ha Önnek speciális étrendre van szüksége (diéta stb.), azt célszerű már a hajóút foglalásánál regisztráltatni, a hajóút elején pedig jelezni kell az étteremben.

 

Vegetáriánusok

A Costa Hajótársaság a vegetáriánusokról sem feledkezik meg, ételválasztékában szerepelnek vegetáriánus ételek is!

 
 

SZOLGÁLTATÁSOK

 

Parti kirándulások

Az egyes kikötési pontokon a Costa változatos parti kirándulásokat kínál az utasok számára. Megérkezéskor a kabinban a kirándulások teljes listáját és rövid leírását megtalálja. Önnek csak ki kell töltenie a kabinjában elhelyezett jelentkezési lapot, és leadnia a „Kirándulások” elnevezésű pultnál. A kirándulás költségeivel megterhelik az Ön hajón nyitott számláját.

Figyelem! Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos túrákon limitált a résztvevőszám, ezért azt javasoljuk, hogy már a hajóút elején jelentkezzen a kiválasztott kirándulásokra. A „Kirándulások” iroda nyitvatartási ideje a napi hírlevélben megtalálható.

Itt jegyezzük meg, hogy már itthon, a hajóút lefoglalásakor is tudunk tájékoztatást nyújtani az egyes kikötési pontokon kínált kirándulásokról és azok várható költségeiről, sőt előzetes online regisztrációt követően Ön akár jelentkezhet is a kiválasztott parti kirándulásokra a Costa honlapján. Figyelem! Tíz nappal a hajóút indulása előtt a hajótársaság lezárja az internetes előjegyzés lehetőségét.

 

A kirándulások természetesen nem kötelezőek: utasaink egyéni programot is kialakíthatnak, egyéni felfedező utat is tehetnek a parton. Ebben a kis kék Costa térkép is segíti őket, ami a Recepción, ill. a ’Kirándulások’ pultnál kérhető, s amely az adott város, sziget legfontosabb nevezetességeire és a vásárlási lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Az európai kikötővárosok többségében, ahol a kikötő és a városközpont között jelentős távolság van, kedvezményes díjtételű transzferbusz áll az egyénileg kiránduló utasok rendelkezésére. A kedvezményes díjtételű transzferszolgáltatásról kérjük, érdeklődjön a ’Kirándulások’ pultnál.

 

Fitnesz & szépségápolás

A nyaralás többek között arra is kiváló alkalom, hogy a mindennapi rohanás után kicsit többet foglalkozzunk kondíciónkkal. A Costa hajók fitnesztermeiben a legmodernebb gépek várják a sportolni vágyókat. Itt kell megemlítenünk a fedélzeti futópályát, a szaunát, a jacuzzi- és úszómedencéket is - megannyi lehetőség az aktív pihenésre. A fitneszterem nyitva tartása, valamint a napi sportprogramok listája a Hírlevélben olvasható.

 

Napozás, napágyak a fedélzeten

A nyitott fedélzeteken mindenütt napozóágyak sokasága várja a vendégeket, természetesen ingyenesen. Strandtörölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, a napozóteraszokon elhelyezett törölközők a vendégek rendelkezésére állnak.

Legyen óvatos napozás közben! A tengeri szél miatt Ön nem érzi a nap égető hatását. Védje bőrét megfelelő naptejjel!

 

Könyvtár, Internet, Wi-Fi

A hajókon jól felszerelt könyvtár található (különböző nyelvű könyvek), valamint olyan társasjátékok, mint a sakk, backgammon, kártyák, műveltségi játékok stb. Általában a könyvtár ad otthont az internet elérhetőséggel rendelkező számítógépparknak is. Az Internet díja kb. 0,5 euró/perc. Lehetőség van wifi csomagok vásárlására is, az 1 órás csomag ára 20 euró, a 3 órás csomagé 48 euró.

 

Gyermekprogramok

A Costa a gyermekek szórakoztatására is felkészült, három korcsoportban (3-6 év között: ’Mini’; 7-12 év között: ’Maxi’; 12-18 év között: ’Teen Club’) foglalkoznak a gyermekekkel. A képzett animátorok különböző játékokkal, foglalkozásokkal kápráztatják el a kicsiket. Az éttermekben speciális gyermekmenü várja a gyerekeket.

 

A Costa jól tudja, hogy ha a gyermekek vidámak és elégedettek, akkor a szülők jókedve is garantált!

 

A 18 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót, és éjfél után már csak szüleikkel vagy más felnőtt kíséretében léphetnek be a diszkóba. 16 év alatti gyermekek nem használhatják a tornatermet.

 

Színház – nemzetközi show-műsorok

Az estéket varieté és egyéb szórakoztató előadások színesítik nemzetközi művészgárda, táncegyüttesek, énekesek stb., előadásában.

 

Kaszinó

Ha Ön szeret játszani, próbáljon szerencsét a fedélzeten! Rulett, black-jack, bingo, nyerő automaták és megannyi más játék várja a vállalkozó kedvűeket. A Kaszinó a kikötések alatt zárva tart. 18 év alatti vendégek nem látogathatják a Kaszinót.

 

Vásárlás (Costa butik és Duty Free Shop)

A Costa hajókon a vásárlás is kényelmes: a Costa butikban megtalálhatók az elegáns Costa ajándéktárgyak ugyanúgy, mint az ékszerek, parfümök, sportruházat, sőt ruhatárát az esti programokhoz szükséges elegáns ruhadarabokkal is kiegészítheti. De ha valami kimaradt a csomagolás közben, itt az is pótolható: a fogkrémtől a fürdőruháig vagy éppen a napozószerekig. A Duty Free Shop cigarettákat, borokat és röviditalokat is kínál (az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át). A Duty Free Shop a kikötések alatt zárva tart.

 

Valutaváltás

A fedélzeti hírlevélben közölt időpontokban valutaváltás is lehetséges. A kikötési pontoknak megfelelő helyi valuták válthatók. (Itt jegyezzük meg, hogy a kikötési pontokon elfogadják a legtöbb hitelkártyát, a kisebb kiadások fedezésére - pl. üdítőitalok, képeslap, kisebb ajándéktárgyak - célszerű némi helyi valutát is magunknál tartani, bár a kikötők legtöbbjében euróval és a dollárral is lehet fizetni). A Costa hajók fedélzetén bankautomata nem található, a kikötési pontokon viszont hitelkártyával / bankkártyával rendelkező utasaink a bankautomaták segítségével is készpénzhez juthatnak.

 

Fotósarok

Fényképészek és videósok feladata, hogy megörökítsék az Ön hajóútjának legszebb pillanatait. Jelen vannak a Gálavacsorán és egyéb fontos eseményeken, sőt a parti kirándulásokon is dolgoznak. Az elkészült fotókat a fotósarokban kiállítják, és Ön megvásárolhatja legjobban sikerült képeket.

 

Ruhatisztítás

A ruhatisztító szolgáltatásainak köre és az árlista a kabinban megtalálható. Önnek nem kell mást tennie, csak különválogatnia a mosandó és vegyileg tisztítandó ruhákat, elhelyeznie a ruhatisztító zsákban, és 48 órán belül a tiszta és vasalt ruha már újra a kabinjában lesz. Lehetőség van ennél gyorsabb, expressz tisztításra is.

 

Gyógyszerek, orvosi ellátás

Néhány alapvető gyógyszer megvásárolható a fedélzeten. A gyógyszertár nyitva tartását a napi hírlevél tartalmazza. A hajókon felszerelt egészségcentrum működik, melyben egy diplomás orvos és legalább egy nővér gondoskodik a betegek megfelelő ellátásáról. Az orvosi ellátás azonban nem ingyenes, ezért indulás előtt célszerű utasbiztosítást kötni. Tengeribetegségben szenvedő utasaink a tünetek kezelésére ingyenesen kapnak tablettát.

A várandós kismamáktól, az idős utasoktól, ill. azoktól, akik szív- és érrendszeri-, cukor- vagy valamilyen más krónikus betegségben szenvednek, a Costa orvosi igazolást és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját kéri. Az angol nyelvű orvosi igazolásban szerepelnie kell, hogy az utas egészségi állapota lehetővé teszi a hajóúton való biztonságos részvételt. Az angol nyelvű orvosi igazolást és a gyógyszerlistát irodánknak kell eljuttatni, és mi továbbítjuk azt a hajótársaságnak.

 

 

A HAJÓÚT VÉGE, KIJELENTKEZÉS

 

Milyen teendők várnak Önre a hajóút utolsó estéjén?

Az utolsó nap hírlevele tartalmazza a kiszállásra, útlevél- és vámvizsgálatra vonatkozó összes információt. A kabinszemélyzettől Ön megkapja a csomagjaira ragasztandó színes csomagcímkéket – kérjük, minden egyes címkére olvashatóan írja föl a nevét, lakcímét. Csomagoljon össze, és a hírlevélben szereplő időpontig tegye ki felcímkézett csomagjait a folyosóra, a kabinajtó elé. A hajószemélyzet a csomagokat az éjszaka folyamán elszállítja. Értékes vagy törékeny holmiját (utazási dokumentumok, fontosabb gyógyszerek, fényképezőgép, videokamera, ékszerek stb.) kézipoggyászként tartsa magánál. Javasoljuk, hogy az utolsó éjszakára vigyen magával úti neszeszert.

 

Borravaló

A „hajós élet” egyik íratlan szabálya, hogy a hajószemélyzet azon tagjait, akikkel a vendégek a szállodai- és éttermi szolgáltatások kapcsán kerülnek kapcsolatba (például kabinszemélyzet, éttermi pincérek), borravalóval (szolgáltatási díj) szokás jutalmazni. A borravaló fizetésének rendszere hajótársaságonként más és más.

 

Hogyan történik ez a Costánál? A hajóút végén az utasok fedélzeti folyószámláján automatikusan megjelenik a hajótársaság által meghatározott borravaló. Pénzneme függ a helyi fizetőeszköztől:

· 9 euró/éj/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz euró (2016. júniusától 10 euró/fő/éj)

· 12 USA-dollár/éj/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz USA-dollár (2016. júniusától 12,50 USD/fő/éj)

 

4 év alatti gyermekek után a társaság nem számol fel szolgáltatási díjat, míg 4-14 éves gyermekek esetében a fenti díjtételek 50%-a fizetendő, 15 éves kortól a felnőttekével azonos mértékű a borravaló.

 

Figyelem! A fentiekben meghatározott borravaló a szállodai szolgáltatásokra vonatkozik, de ebben a fejezetben kell megemlítenünk az éttermekben, bárokban felszolgált italok utáni 15%-os felszolgálási díjat is (service charge), amely minden esetben az adott tétellel együtt jelenik meg a számlán. 

A fedélzeti „folyószámla” rendezése

A hajóút utolsó estéjén a fedélzeti kiadásokat tartalmazó számlát lezárják, kinyomtatják és eljuttatják az Ön kabinjába. A hajóút során Ön minden fedélzeti vásárlása után megkapja az adott összegről kiállított blokkot. Ezeket a blokkokat célszerű a hajóút végéig megőrizni, a végszámla ellenőrzésekor ezeket is áttekinteni. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a végszámlával kapcsolatos bárminemű reklamáció megtételére a hajóút utolsó reggelén, kijelentkezés előtt van lehetőség a napi hírlevélben megjelölt helyen és időben.

 

Ha Ön készpénzzel fizet, erre a kikötés napján kerül sor. A kényelem érdekében erre nem a recepción, hanem egy erre kijelölt teremben (pl. konferenciaterem) kerül sor. A fizetés történhet euróban/dollárban vagy utazási csekkel (Traveller’s Cheque).

 

Ha Ön bankkártyával (betéti bankkártya vagy hitelkártya) fizet, a kikötés napján a végszámla Ön által jóváhagyott összegével megterhelik a hajóút elején regisztrált kártyát. A kártya megterhelésekor a tranzakció összege megegyezik a végszámla összegével, és magában foglalja az előzetesen zárolt (előengedélyezett) összegeket. A megterhelés a kártyát üzemeltető hálózat (Visa, Mastercard, American Express) által automatikusan történik.

 

„Kettős zárolás” probléma bankkártyával történő fizetés esetén: a pénzügyi tranzakcióban résztvevő bankok kártya műveleteiben meglévő különbségek, ill. egyéb, a Costa Cruises által nem befolyásolható technikai okok miatt néhány esetben előfordul, hogy amikor a hajótársaság a hajóút végén a jóváhagyott összeggel megterheli a bankkártyát, a hajóút közben zárolt részösszegek feloldása nem történik meg azonnal, a terhelési tranzakcióval egyidejűleg. A zárolt összegek feloldása ezekben az esetekben csak később, visszaérkezéstől számítva kb. 10 – 15 munkanap múlva történik meg, a tranzakcióban résztvevő bankok elszámolási kapcsolataitól függően. Az ún. kettős zárolás csak a folyószámla alapú betéti kártyával történő fizetésnél merülhet fel, hitelkártyával történő fizetésnél – annak természetéből fakadóan – nem. Ha Ön rendelkezik (betéti) bankkártyával és hitelkártyával is, javasoljuk, hogy fedélzeti költései kiegyenlítéséhez az utóbbit használja.

Kérjük, ne feledje, hogy a fentiek csak a fedélzeti költések bankkártyára történő terhelésekor esetlegesen előforduló ideiglenes kettős zárolásra vonatkoznak. Abban az esetben, ha Ön a fedélzeti végszámla összegével nem ért egyet, a számlareklamációnak még a fedélzeten, a hajó elhagyása előtt kell megtörténnie.

 

A hajóút vége, kijelentkezés a hajóról

A reggeli és a folyószámla rendezése után Önnek már csak az a teendője, hogy a napi hírlevélben megjelölt helyen – általában a hajó valamelyik rendezvénytermében – várjon, amíg az Ön csomagcímkéjének színét szólítják a kiszállításban segédkező animátorok. A hírlevél azt is tartalmazza, hogy az adott színű „csoport” körülbelül mikor hagyhatja el a hajót. A sorrend kialakításakor a hajótársaság figyelembe veszi a hazautazás módját is. Először általában azok kerülnek sorra, akik repülőgéppel vagy vonattal utaznak, az autóval utazók népes tábora csak utánuk következik. A várakozás perceit kellemesebbé teszi, hogy a snack bárok ilyenkor még nyitva tartanak, s Ön elfogyaszthat néhány búcsúfalatot: finom reggeli süteményeket, szendvicseket, kávét, teát, gyümölcslét.

A csomagokat a kikötő épületében, az érkezési hallban fogja megkapni. Önnek csak a csomagcímke színét kell figyelnie, s a megfelelő színű csoportból kiválasztania a saját csomagjait.

 

Kellemes és élményekben gazdag utazást kívánunk! Reméljük, hogy Costa vakációja révén Ön is a hajós üdülőutak szerelmesévé válik, és egy következő hajóúton hamarosan ismét üdvözölhetjük!

 

 

a TENSI UTAZÁSI IRODA
hajós csapata

 

 

Figyelem!

A Tensi Hajóutak Referatúra ügyeletet biztosít utasai számára. Kérjük, jegyezze fel ügyeleti telefonszámunkat: +36 70 4545597. Ezen a számon munkanapokon 08:30-17:30 óra között, hétvégén és ünnepnapokon is elérhetőek vagyunk, hogy az utazás közben esetlegesen felmerülő problémák esetén az Ön segítségére lehessünk.
 

 

Kedves Utasunk!

Ön a Costa szolgáltatásait, a „hajós élet” írott-íratlan szabályait bemutató, általános tájékoztató anyagot tart kezében. A Costa flottája 15 hajóból áll, az egyes hajók "élete" a fent leírtaktól kisebb részletekben eltérhet. Kérjük, utazás előtt tekintse át jegyfüzetének információs oldalait is, a fedélzeten, hajóútja során pedig kísérje figyelemmel a ’Diario di bordo’ című napi hírlevélben leírtakat. A jegyfüzet és a Costa naponta megjelenő fedélzeti hírlevele számítanak az adott hajóútra érvényes információforrásoknak.

 

 

 

Kérje ajánlatunkat!

Vissza
Kérje ajánlatunkat!